De unde provin cheltuielile de la CEO care au dus compania pe minus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie din ţară
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie din ţară

Laurenţiu Ciobotărică, managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a anunţat veniturile şi cheltuielile înregistrate în anul 2015, comparaţia dintre cele două capitole aratând că unitatea este pe minus.

Cu toate acestea CEO nu primesşte subvenţii pentru a rezista. Multe chetuieli care sunt trecute la acest capitol sunt doar pe hârtie, nu şi în realitate. „Veniturile totale s-au ridicat la 4,45 miliarde de lei, din care veniturile din activitatea de exploatare se ridică la 4,38 miliarde lei, iar din activitatea financiară aproximativ 77 milioane lei. Avem cheltuieli estimate pentru anul 2015, în sumă totală de 5,35 miliarde lei, din care din activitatea de exploatare 5,1 miliarde lei şi din activitatea financiară 248 milioane lei. Rezultatele pe care le estimăm în momentul de faţă sunt un rezultat negativ de 895 milioane lei, din care din activitatea de exploatare aproximativ 725 de milioane lei şi din activitatea 170 milioane lei“, a declarat Ciubotărică. 

Datoriile nerecuperate şi cedatea carierei Berbeşti, la capitolul cheltuieli

Potrivit conducerii CEO, cedarea carierei Berbeşti a produs un gol în bugetul companiei, pentru că valoarea activelor a fost scăzută din patrimoniul CEO. De asemenea, certificatele de dioxid de carbon au însemnat  o creştere considerabilă a cheltuielilor. Şi datoriile nerecuperate de la societăţile care au primit energie electrică, termică sau cărbune de la CEO au fost trecute la capitolul cheltuieli. „S-a vorbit de un profit de exploatare de 20 milioane de lei la luna noiembrie. În luna decembrie am înregistrat următoarele elemente. Avem un transfer de afacere pentru cariera Berbeşti cu CET Govora. Tranzacţia respectivă a adus o pierdere companiei de 107 milioane de lei. Activele respective trebuie descărcate. La sfârşitul anului, societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 milioane lei. Faptul că nu le-am achiziţionat sau nu le-am plătit asta nu îănseamnă că nu sunt cheltuieli operaţionale, de exploatare pentru anul 2015. Avem pierderi din creanţe care înseamnă sume de bani pe care companie le are de recuperat din vânzări de energie, energie termică sau de cărbune de 419 milioane lei“, a declarat Ciubotărică.

Dar, cedarea carierei Berbeşti a însemnat stoparea unor cheltuieli foarte mari, deoarece cariera nu era rentabilă, în contabilitate fiind menţionată la capitolul cheltuieli doar valoarea activelor. De asemenea, datoriile sunt foarte vechi şi provin din anii anteriori. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite