Ce au răspuns primarii la acuzaţiile de luare de mită. „Am fost reţinut pentru că există suspiciuni rezonabile“
0Primarii acuzaţi de fapte de corupţie, reţinuţi pentru 24 de ore, au fost aduşi, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a li se prezenta faptele pentru care sunt învinuiţi.
Primarii au fost aduşi în pereche, în cătuşe. Primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, a fost adus împreună cu edilul comunei Urdari, Mihai Calotă. „Am fost reţinut pentru că există suspiciuni rezonabile. O să vedem despre ce e vorba. Nu am primit vreun leu şpagă. Firma Ydail a executat mai multe lucrări pe raza comunei“, a spus Sorin Bucurescu. Mihai Calotă a precizat că nu a luat şpagă. Avocatul acestuia a precizat că chiar avea datorii la bancă pentru că s-a împrumutat pentru a organiza majoratul fiicei sale.
De asemenea, primarul localităţii Cătunele, a fost adus alături de fostul administratorul public al oraşului Rovinari, Costel Podaru. „Nu am primit bani de la Iordache. Am colaborat cu firma acestuia, pentru că a executat lucrări pe raza localităţii“, a spus Costel Podaru.
„Nu am pretins şi nu am primit mită“
Primăriţa comunei Melineşti, Ana Ceană, şi edilul comunei Negomir, Ion Gruescu, au fost aduşi încătuşaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. „Nu am pretins şi nu am primit mită“, a spus hotărâtă Ana Ceană.
Agenda cu şpăgile date
În ordonanţa de reţinere a celor zece inculpaţi se face vorbire de o agendă descoperită în urma percheziţiilor efectuate acum trei săptămâni la sediul firmei Ydail în care sunt scrise diverse sume şi în dreptul lor câte o localitate. Această agenda reprezintă o probă la dosar.
Procurorii cer arestarea preventivă a şapte primari din Gorj şi a unuia din Dolj, a omului de afaceri Ştefan Doru Şandru, precum şi a fostului administratorul public al oraşului Rovinari, Constantin Podaru.
Anchetatorii au început urmărirea penală împotriva primarilor localităţilor Urdari, Bărbăteşti, Slivileşti, Aninoasa, Cătunele, Plopşoru, Negomir, precum şi faţă de primăriţa comunei Melineşti, din Dolj, fostului administrator public de la Primăria Rovinari, Constantin Podaru, şi Doru Ştefan Şandru, reprezentantul firmei Ydail şi administratorul Romstrade.
Iată lista şpăgilor invocate de procurori:
Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti: 20.000 de lei;
Mihai Calotă, primarul comunei Urdari: 55.000 de lei;
Ana Ceană, primar Melineşti: 32.500 de lei;
Petre Grigorie, primar Plopşoru: 30.000 de lei;
Ion Gruescu, primar al comunei Negomir: 42.400 de lei;
Adrian Mangu, primar al comunei Bărbăteşti: 60.000 de lei;
Ilie Petroi, primar al comunei Aninosa: 47.500 lei;
Florinel Ţuilă, prima Cătunele: mită de 32.000 de lei.