VIDEO Doi elevi din Târgovişte au inventat gadgetul care localizează accidentele şi care le arată turiştilor traseele „neumblate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Darmaz şi Laurenţiu Ciobanu au inventat gadgetul care localizează accidentele sau care le arată turiştilor trasee “neumblate”, în doar două luni, cu resurse minime, găsite prin rafturile Palatului Copiilor din Târgovişte
Sebastian Darmaz şi Laurenţiu Ciobanu au inventat gadgetul care localizează accidentele sau care le arată turiştilor trasee “neumblate”, în doar două luni, cu resurse minime, găsite prin rafturile Palatului Copiilor din Târgovişte

Traseele nemarcate, inaccesibile turiştilor şi care nu se regăsesc pe nicio hartă pot fi acum la îndemâna tuturor iubitorilor de munte, printr-un proiect ingenios, realizat de doi copii din Târgovişte, de 13, respectiv 14 ani.

Sebastian Darmaz şi Laurenţiu Ciobanu au inventat gadgetul care localizează accidentele sau care le arată turiştilor trasee “neumblate”, în doar două luni, cu resurse minime, găsite prin rafturile Palatului Copiilor din Târgovişte. 

Cei doi fac parte din Cercul de Electronică şi Robotică, iar ideea realizării unui dispozitiv atât de util în viaţa de zi cu zi, le-a venit după ce producerea nefericitului accident din Munţii Apuseni, unde, avionul, pilotat de Adrian Iovan, s-a prăbuşit, fiind localizat foarte târziu de echipele de intervenţie.

Sebastian Darmaz şi Laurenţiu Ciobanu


 

Proiectul se bazează pe o platformă Arduino, care primeşte date de la un receptor GPS şi le stochează pe un card SD. Cardul poate fi scos ulterior şi băgat într-un calculator. Datele de la GPS pot fi transformate în hartă. Practic se poate localiza un punct de pe o hartă, o maşină, o clădire. Maşina, de exemplu, poate fi verificată ce traseu a urmat într-o zi”, ne explică Şerban Laurenţiu.

Colegul său, Sebastian Darman, recunoaşte că cel mai greu le-a fost să inventeze softul care să recunoască toate aceste date atât de utile în cazuri de urgenţă şi nu numai. Efortul lor nu  trecut neobservat şi poate fi implementat la scară largă de unul dintre cei mai mari operatori de cablu şi telefonie din România, UPC. 

Am început să ne documentăm imediat după tragicul accident din Apuseni şi am realizat că materialele ne pot fi oferite aici la club. Softul a fost principalul adversar, deorece, în  primă fază nu ne-a mers. Dar am muncit şi am realizat softul. Am muncit la el în jur de două luni. Acest proiect e unicat în România. Nu mai există. Suntem mândri că o firmă mare din România s-a implicat”, ne-a spus Sebastian Darman.
 

Prin realizarea acestui dispozitiv, mijloacele de transport ale diverselor instituţii pot fi monitorizate dacă respectă traseul indicat, se pot crea hărţi topografice în diverse zone (Deltă, zone agricole, păduri), sau se pot realiza măsurători precise la un traseu rutier.

Proiect de 25.000 de euro

UPC România s-a implicat, pentru al doilea an consecutiv, în competiţia naţională de proiecte „Tech School”, ale cărei premii au o valoare totală de 25.000 de Euro. Patru idei de proiecte câştigătoare primesc din partea UPC România bugetele necesare implementării, iar o a cincea idee îi aduce iniţiatorului un loc la conferinţa globală TED Youth 2014. 

Sebastian Darmaz şi Laurenţiu Ciobanu

La categoria 11-14 ani, cele două proiecte “Tech School” care au impresionat toţi juraţii şi au obţinut cele mai multe voturi sunt Arduino GPS, ai cărui autori sunt Sebastian Darmaz şi Laurenţiu Ciobanu, ambii din Târgovişte.

Este un proiect deosebit de interesant, având în vedere faptul că pe acest teren, încă sunt foarte multe lucruri de făcut. A ieşit ceva deosebit de interesant. Juriul de la Bucureşti a apreciat şi faptul că dispozitivul lor funcţionează. Au fost printre puţinele lucrări care chiar a funcţionat în realitate. A putut fi demonstrată munca lor, utilitatea şi faptul că locul lor era pe podium” , ne-a declarat Ion Ghiţeanu, profesor la Palatul Copiilor din Târgovişte, Cercul de Electronică şi Robotică.

Tech School este o competiţie pe 5 arii ale tehnologiei: gaming, robotică, digital media, aplicaţii şi astronomie. În acest concurs au participat tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 24 de ani, care şi-au înscris pe platforma www.smartnation.ro ideile revoluţionare. Acestea au fost jurizate de oameni de ştiinţă români, mentori în cadrul programului.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite