Universitatea Valahia din Târgovişte, din nou pe lista neagră. Un director ICR acuzat de plagiat cu doctorate aproape identice, obţinute la UVT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Petcu s-a folosit, cel mai frecvent, de munca altor autori, precum Antonie Plămădeală, Ion Rusu Abrudeanu sau Mircea Păcurariu, scrie Romania Liberă
Cristian Petcu s-a folosit, cel mai frecvent, de munca altor autori, precum Antonie Plămădeală, Ion Rusu Abrudeanu sau Mircea Păcurariu, scrie Romania Liberă

Fostul secretar de stat Cristian Petcu a ajuns, prin detaşare, director de programe interne la Institutul Cultural Român, reprezentanţii institutului fiind impresionaţi de CV-ul său.

„Domnul Cristian Petcu (foto) este detaşat în funcţia de director al Direcţiei Programe Interne din data de 01.07.2014”, este confirmarea oficială a ICR la solicitarea romanialibera.ro.

La întrebarea ce îl recomandă pe Petcu pentru ocuparea acestei funcţii, instituţia răspunde lăudându-i traseul profesional: „Prin funcţiile pe care le-a deţinut până în prezent – secretar de stat în Ministerul Culturii, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului, coordonator al fondurilor pentru proiecte culturale şi editoriale ca director al Administraţiei Fondului Cultural Naţional – domnul Cristian Petcu a acumulat o experienţă solidă în domeniul managementului cultural”, a fost reacţia ICR.

Institutul mai precizează că pentru postul respectiv ICR nu a mai organizat concurs deoarece este „detaşat, pe o perioadă determinată, pe un post suspendat”. Potrivit organigramei ICR, Cristian Petcu se va ocupa de Departamentul evenimente, Departamentul parteneriate naţionale şi Departamentul burse.

În ciuda CV-ului care impresionează la prima vedere, ziarul „România liberă“ dezvăluia în luna februarie anul aceasta că asupra tezelor sale de doctorat planează mari suspiciuni de plagiat, nerespectând etica profesională.

Textele-problemă

Fostul secretar de stat a obţinut două titluri de doctor în două domenii diferite, istorie şi teologie, folosindu-se de două teze care conţineau într-o proporţie covârşitoare acelaşi text.

Petcu a obţinut titlul de doctor în istorie în 2009, cu o teză intitulată „Guvernarea Miron Cristea”, pe care a susţinut-o la Universitatea Valahia din Târgovişte. Iar un an mai târziu, fostul secretar de stat a reuşit să devină şi doctor în teologie, la Craiova, cu o teză care avea o temă asemănătoare cu prima: „Organizarea Bisericii Ortodoxe Române în perioada interbelică (1918-1940) şi bazele ei canonice”.

Cele două teze ridică însă mai multe semne de întrebare în privinţa corectitudinii cu care au fost redactate. În primul rând, doar din compararea celor două reiese faptul că cel puţin 35 de pagini absolut identice au fost folosite în ambele lucrări. De altfel, chiar Cristian Petcu citează în teza în teologie fragmente din lucrarea sa în istorie.

Apoi, ziarul RL a arătat, prin publicarea unor fragmente din cele două lucrări, că demnitarul a preluat fraze, paragrafe şi chiar pagini întregi, fără să schimbe nimic şi fără să folosească ghilimelele, din alte surse pe care le menţionează doar în notele de subsol. Din punct de vedere al standardelor academice, metoda nu-l absolvă pe secretarul de stat de acuzaţia de încălcare a deontologiei ştiinţifice.

Cristian Petcu s-a folosit, cel mai frecvent, de munca altor autori, precum Antonie Plămădeală - cu cartea „Contribuţii istorice privind perioada 1918-1939”, Ion Rusu Abrudeanu - cu cartea „Dr. Miron Cristea”, Mircea Păcurariu - cu cartea „Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, arhid. prof. dr. Ioan N. Floca - cu lucrarea „Drept Canonic Ortodox, legislaţie şi administraţie bisericească”. Schimbat din funcţia de secretar de stat din Ministerul Culturii, după ce partidul care îl susţine (PNL) a decis să iasă de la guvernare, Petcu s-a mulţumit şi cu funcţii mai mici. În aprilie, conducerea PNL l-a propus pentru funcţia de membru supleant în Consiliul de Administraţie al TVR. Cristian Petcu este lector universitar titular la Facultatea de Teologie ­Ortodoxă din Târgovişte şi conferenţiar asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite