Unde ne tratăm arşii? Preşedintele Asociaţiei Colectiv: „A ţine un ars în spitalele din România este crimă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declaraţia sa vine la o zi după ce Ministerul Sănătăţii abia a găsit un loc în toată ţara pentru un bărbat care s-a incendiat pe un câmp din Dâmboviţa
Declaraţia sa vine la o zi după ce Ministerul Sănătăţii abia a găsit un loc în toată ţara pentru un bărbat care s-a incendiat pe un câmp din Dâmboviţa

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat pentru „Adevărul” că situaţia spitalelor din România nu s-a schimbat absolut deloc după momentul „Colectiv” şi că o persoană care suferă de arsuri nu are nicio şansă în ţara noastră. Până şi bulgarii au un spital „navă spaţială”, catalogat cel mai bun din estul Europei.

“În România, am descoperit după Colectiv, că în materie de arşi suntem total lipsiţi de dotări. Vă dau exemplul copilului meu şi pot să vă spun că la fel ca el, au mai murit cel puţin 20, din cauza bacteriilor. A ţine un ars în spitalele din România este crimă. Bănicioiu, Arafat şi toată gaşca de manageri <<specialişti>> în arsuri au fost nişte criminali, pentru că se ştia că vor supravieţui decât cei cu şansă. Din păcate, după Colectiv, mare lucru nu s-a întâmplat. Ce încearcă acum Ministerul, închizând secţia de la Spitalul de Arşi, de pe Calea Griviţei pentru a renova acea secţie ATI, face ceva normal, dar acel spital trebuie ars din temelii cu totul”, a declarat Eugen Iancu, tatăl unui tânăr de 22 de ani care a pierit în iadul din Colectiv.

image

Declaraţia sa vine la o zi după ce Ministerul Sănătăţii abia a găsit un loc în toată ţara pentru un bărbat care s-a incendiat pe un câmp din Dâmboviţa. Medicii de la Târgovişte au aşteptat patru ore pentru ca pacientul să fie trimis, până la urmă, la o clinică din Braşov, pentru că în Bucureşti nu era loc.

“Noi nu avem nici măcar un proiect pentru o secţie de arşi. Vrem noi ca Asociaţie să pornim un asemenea proiect, pentru că nu se mai poate. Vrem să atragem fonduri private. Sper să găsim înţelegerea la spitale, la primării, să facem astfel de secţii în spitale. [...] Pacientul ars, care rămâne fără piele, are organismul deschis şi în el poate intra orice bacterie. El trebuie izolat total şi ţinut într-un mediu septic. Suntem departe de ce arată spitalele din afară, chiar şi de cele mici, de 20-30 de paturi. Bolnavii au o cameră de 40 de mp doar a lui, în care intră doar personalul calificat”, mai spune preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Bulgarii, cu mult înaintea noastră

În urmă cu o lună, una dintre persoanele rănite într-o explozie, care a avut loc în sectorul 4 al Capitalei, a fost transferată cu un avion SMURD la Sofia, în Bulgaria, după ce toate spitalele de urgenţă din Capitală au spus ca nu au capacitatea de a-l trata. Între timp, pacientul în vârstă de 74 de ani a decedat.

“Spitalul acela din Bulgaria este navă spaţială. Este singurul spital din Europa de Est acreditat de Asociaţia Arşilor din Europa. Noi nu avem aşa ceva. Ministerul a făcut cerere la Uniunea Europeană pentru a trimite arsul respectiv acolo şi i s-a aprobat. Noi nu avem dotări. Cei din străinătate ne ajută dacă, Doamne fereşte am mai avea un nou caz Colectiv, dar problema că e noi nu avem cu ce lucra şi nu avem spaţii sterile”, a adăugat Eugen Iancu. 

concert caritabil colectiv
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite