Tatăl adolescentei eliminate din BAC, după respingerea contestaţiei la minister: „Sunt nişte nenorociţi. Nu se poate aşa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl Mariei Ioniţă, eleva eliminată la BAC pentru că ar fi fraudat examenul, a avut o reacţie extrem de dură la aflarea veştii că Ministerul Educaţiei îi refuză fetei sale dreptul de a da la facultate. Florin Ioniţă a declarat pentru "Adevărul" că li se face o mare nedreptate, iar singura lor salvare rămâne justiţia.

"Sunt nişte nenorociţi. Nu se poate aşa. O să merge în continuare pe cale legală. Ni se face o mare nedreptate în ţară. Nu vrea nimeni să ne spună cine este persoana care a corectat. Nu vor să ne arate lucrările copiilor. Copiii de ţărani din România nu au dreptul să facă o facultate în România? O să fac greva foamei în faţa Parlamentului. Nu am apelat niciodată la nimeni şi uitaţi ce ni se întâmplă. Am f[cut apel la Preşedintele României, la parlamentarii noştri şi degeaba. Fata mea nu este vinovată. Să ne arate unde este hoţia. E strigător la cer. Ţara asta nu merge bine din cauza a doi hoţi copii din Dâmboviţa", a spus Florin Ioniţă.

Comunicatul Ministerului Educaţiei

„Rezultatele controlului efectuat de Ministerul Educaţiei Naţionale pe tema respectării prevederilor legale în organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017

O echipă de control din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale a efectuat vineri, 7 iulie şi luni, 10 iulie, o serie de verificări la Centrul zonal de evaluare constituit la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din Bucureşti, respectiv la centrele de examen organizate la Liceul Teoretic „Goga Ionescu” din Titu şi Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Moreni (ambele din judeţul Dâmboviţa).

Controlul a avut ca tematică verificarea respectării prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2017. Mai exact, verificările au vizat respectarea prevederilor legale privind eliminarea din examen a doi candidaţi din judeţul Dâmboviţa ale căror lucrări au fost trimise spre evaluare în municipiul Bucureşti.

În urma analizei documentelor puse la dispoziţie, echipa de control apreciază că cele două lucrări au toate aparenţele unor lucrări autentice, redactate de cei doi candidaţi în timpul probei de examen fără alte intervenţii ulterioare, însă prezintă semne distinctive ce constau în scrierile/grafiile total diferite folosite în redactarea lor. Conform art. 56, punctul 5 din Anexa 2 a ordinului de ministru nr. 4799/2010, „înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează,precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. 

Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât şi în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către preşedintele comisiei, după consultare cu comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti”.

Prin urmare, echipa de control a propus următoarele măsuri, aprobate de ministrul Educaţiei Naţionale:

1. Menţinerea pentru ambii candidaţi a eliminării din examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, la proba scrisă la disciplina „Istorie”.

2. Recunoaşterea notelor obţinute de ambii candidaţi la celelalte două discipline de examen.

3. Anularea pentru ambii candidaţi a interdicţiei de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat (interdicţie stabilită iniţial prin procesele verbale din data de 29.06.2017).

Ataşăm spre edificare şi lucrările celor doi candidaţi, anonimizate.“
  


UPDATE „Am avut azi dimineaţă o discuţie cu şeful corpului de control. S-au deplasat să mai caute câteva elemente suplimentare. În seara asta voi avea raportul, în aşa fel încât opinia publică să ştie ce s-a întâmplat acolo. Vom aplica măsurile strict în litera legii. O să afişăm lucrările şi public, fără datele personale, astfel încât opinia publică să judece dacă decizia colegilor de la centrul de evaluare au luat decizia corectă sau nu. Elevii vor afla care este situaţia şi vor şti ce este de făcut în continuare“ declara dimineaţă la Adevărul Live, ministrul Liviu Pop.

Doi elevi din judeţul Dâmboviţa au calea blocată către facultate pentru că s-au trezit eliminaţi de la proba de Istorie, după ce comisia de corectură de la Bucureşti a decis că lucrările lor ar conţine falsuri. 

"Mă aşteptam la asta. Sunt devastat. Nu ştiu ce o să fac în continuare", a declarat Alexandru, din Moreni.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite