Ruinele îndrăgite de Regina Maria a României. De ce iubea suverana să se întoarcă mereu cu familia la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istorii spun că de fiecare dată când venea la Târgovişte, principesa Maria nu rata Curtea Domnească, acolo unde îi plăcea să se relaxeze FOTO wikipedia.ro
Istorii spun că de fiecare dată când venea la Târgovişte, principesa Maria nu rata Curtea Domnească, acolo unde îi plăcea să se relaxeze FOTO wikipedia.ro

Regele Carol I a făcut mai multe vizite la Târgovişte, reşedinţă domnească, însoţit de principesa Maria şi prinţul moştenitor Ferdinand. Veneau cu toţii nu din raţiuni de protocol, ci pentru că erau atraşi de Curtea Domnească şi de istoria acestor meleaguri.

Istorii spun că, de fiecare dată când venea la Târgovişte, principesa Maria nu rata Curtea Domnească, acolo unde îi plăcea să se relaxeze.

Prima vizită

Prima vizită efectuată de familia regală la Târgovişte a fost făcută la 29 septembrie 1902. Regele Carol I, prinţul moştenitor Ferdinand şi principesa Maria sunt prezenţi în Târgovişte în privinţa manevrelor militare. Toţi trei iau parte la inaugurarea podului metalic “Mihai Bravu”, de peste râul Ialomiţa. Au vizitat Mănăstirile Dealu şi Viforâta, clădirile comandamentului Diviziei, Şcolii de Cavalerie şi Arsenalului găzduiesc cartierul general desfăşurării manevrelor militare ale Corpului II Armată.

În 1908, Regele Carol I a ajuns din nou în oraş, alături de principesa Maria. Trupa de operetă a lui I. Băjenaru şi Al. Dan au susţinut la “Sala de Arme” reprezentaţii cu spectacolul “Farmecul Dansului”, de Felix Dorman şi Leopold Iacobson, libretul fiind pe muzică de Oscar Strauss.

De asemenea, Principesa Maria a mai fost prezentă la definitivarea lucrărilor de alimentare a Târgoviştei cu apă din izvorul Rătei, aflat în Munţii Bucegi. Pe placa de bronz dezvelită cu acest prilej s-a inscripţionat că în “al patruzeci şi patrulea an al domniei majestăţii sale regele Carol I s-a desăvârşit aducerea apei în Târgovişte din izvorul Răteiului”.

Ultima vizită a Principesei Maria, alături de regele Carol I, a fost făcută la 11 iunie 1913, când au trecut în revistă regimentele III Dâmboviţa nr 22 şi 10 Roşiori şi au fost prezenţi la cursele de cai de pe terenul de instrucţie al Şcolii de Cavalerie.

“Stătea în preajma regelui. Acţiuni separate de prezenţa regelui nu sunt consemnate. Dacă ar fi făcut ceva la Târgovişte, ziarele vremii ar fi consemnat că ar fi făcut nişte acte de caritate sau că s-ar fi întâlnit cu nişte doamne din înalta societate a Târgoviştei. Ei erau primiţi cu fast, cu onor. Casa Lăzărică Popescu, acolo unde erau primiţi, era cea mai respectabilă din oraş. De obicei, de câte ori venea la Târgovişte, niciodată nu au plecat fără să viziteze Curtea Domnească. În total sunt vreo 4 vizite făcute aici”, arată istoricii locali.

Regina Maria a României

image

Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia - d. 18 iulie 1938, castelul Pelişor-Sinaia, Regatul României) a fost principesă de coroană şi a doua regină a României, în calitate de soţie a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României.

A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Părinţii săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg şi Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, potrivit wikipedia.org.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite