Protecţia datelor personale în era digitală: reguli mai stricte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au întărit siguranţa datelor personale ale cetăţenilor UE transferate către state non-UE, prin reforma legislaţiei UE privind protecţia datelor, votată miercuri. Noile reguli vor conferi persoanelor mai mult control asupra datelor lor personale şi vor facilita activitatea transfrontalieră a companiilor, aceleaşi reguli aplicându-se în toate statele membre.

PE a crescut amenzile pentru firmele care încalcă regulile, la 100 milioane de euro sau 5% din cifra globală de

afaceri

image

.

Legile UE privind protecţia datelor datează de acum 19 ani şi necesitau actualizare imediată pentru a putea lua în considerare progresul tehnologiilor informaţiei, globalizarea şi utilizarea crescută a datelor personale în scopuri juridice.

Transferul datelor către state non-UE

Pentru a proteja mai bine cetăţenii UE împotriva activităţilor de supraveghere similare cu cele dezvăluite în iunie 2013, deputaţii au amendat regulile care cer oricărei firme (de exemplu, un motor de căutare, reţea socială sau furnizor de servicii de agregare de date) să ceară autorizaţia prealabilă a autorităţii naţionale de protecţie a datelor în UE înainte de face publice datele personale ale unui cetăţean UE către un terţ stat. Compania va fi obligată să informeze şi persoana în cauză despre o astfel de cerere.

Amenzi mari

Companiile care încalcă regulile vor primi amenzi de până la 100 milioane de euro sau 5% din cifra de

afaceri

image

anuală globală, depinde care sumă este mai mare, spun deputaţii. Comisia Europeană a propus amenzi de până la 1 milion de euro sau 2% din cifra de afaceri anuală globală.

Protecţie mai mare pe internet

Noile reguli ar trebui să protejeze mai bine datele şi pe internet. Ele includ şi dreptul de a avea datele personale şterse, noi limite pentru "profilare" (încercări de a analiza sau a precize performanţa unei persoane în

muncă

image

, situaţia economică, locaţia etc.), o cerinţă de a utiliza un limbaj clar şi simplu pentru a explica politicile de protecţie a datelor personale. Orice furnizor de servicii de internet care doreşte să proceseze date personale va trebui să obţină mai întâi consimţământul liber exprimat, bine informat şi explicti al persoanei în cauză.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite