Propunerea Oanei Antonescu, ce garantează dreptul cetăţenilor de a fi asistaţi de un avocat, adoptată în Consiliul JAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În viitor, tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul în care se află pe teritoriul Uniunii Europene, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat
În viitor, tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul în care se află pe teritoriul Uniunii Europene, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat

Propunerea Comisiei Europene care garantează dreptul tuturor cetăţenilor din UE de a fi asistaţi de un avocat în cadrul procedurilor penale, pentru care raportoare în Parlamentul European (PE) a fost eurodeputata PDL Oana Antonescu, a fost adoptată. luni. în mod oficial, după primirea aprobării Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), informează un comunicat al CE dat publicităţii la Bruxelles.

Decizia de luni a miniştrilor justiţiei din UE a fost luată după votul PE din 10 septembrie, în care raportul Oanei Antonescu a fost adoptat cu 661 de voturi pentru, 29 împotrivă şi opt abţineri.

Propunerea se traduce, în practică, prin faptul că, în viitor, tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul în care se află pe teritoriul Uniunii Europene, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat încă din etapele iniţiale ale procedurii şi până la încheierea acesteia.

În cazul în care o persoană suspectată este arestată, noile norme vor garanta că persoana respectivă are posibilitatea de a comunica cu familia sa. În cazul în care cetăţenii suspectaţi se află în afara ţării lor de origine, ei vor beneficia de dreptul de a lua legătura cu consulatul ţării din care provin.

'Această lege reprezintă atât o victorie pentru justiţie, cât şi o victorie pentru drepturile cetăţenilor în UE', a declarat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, citată în comunicat.

'Aceasta este a treia propunere din partea CE privind garantarea drepturilor la un proces echitabil pentru toţi cetăţenii, din întreaga UE, indiferent dacă se află în ţara lor de origine sau în străinătate. Ne respectăm astfel promisiunea de a consolida drepturile cetăţenilor peste tot în Europa, referindu-mă aici şi la membrii PE, şi la miniştrii statelor membre. În special, doresc să mulţumesc doamnei raportor Oana Antonescu şi ministrului /irlandez al justiţiei şi internelor/ Alan Shatter pentru devotamentul şi rapiditatea cu care au lucrat la această propunere importantă', a adăugat Viviane Reding, subliniind că statele membre nu trebuie să piardă timpul şi să transpună legea în sistemele naţionale.

După adoptarea de astăzi a propunerii, legea va fi publicată peste câteva săptămâni în Jurnalul Oficial al UE, după care statele membre vor avea trei ani la dispoziţie pentru punerea în aplicare a acesteia în legislaţia naţională. Odată intrată în vigoare, noua lege se va aplica în cadrul unui număr de aproximativ 8 milioane de proceduri penale în fiecare an, în toate cele 28 de state membre ale UE. AGERPRES (AS, editor: Flori Tiulea)

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite