Pericolul tratării cariilor la femeile însărcinate. Depresia neonatală, una dintre cele mai grele complicaţii posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele au simţit pe pielea lor că în perioada de sarcină organismul suferă o serie de modificări, inclusiv în cavitatea bucală. Pentru a evita complicaţiile, femeile care vor să să aibă copii ar trebui să îşi rezolve problemele dentare înainte de sarcină.

Potrivit sciencedirect.com, cavitatea bucală prezintă o serie de modificări în timpul sarcinii şi necesită o atenţie specială. 

Femeile gravide sunt mai predispuse la cariile dentare din cauza creşterii în mediul acid al cavităţii bucale, consumului crescut de alimente dulci şi neglijenţei sănătăţii orale. Vărsăturile recurente devin frecvente în timpul sarcinii care sporesc, la rândul lor, mediul acid care duce la progresul agenţilor patogeni carieni şi o creştere a demineralizării.

Creşterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii determină gingiile să se umfle, să sângereze, să reţină resturi alimentare, astfel cauzând inflamaţii şi posibile probleme. Aproximativ 30% din femeile gravide suferă de boli parodontale. Gingivita este cea mai frecventă problemă dentară şi apare la aproximativ 60-70% dintre femeile gravide.   

Tratamentele stomatologice se pot efectua în condiţii normale pe toată perioada sarcinii cu condiţia ca medicul stomatolog să fie informat despre istoricul tău obstetrical şi medical.         

Problemele stomatologice cele mai frecvente la gravide sunt Gingivita de sarcină, Granulomul de sarcină, (epulis gravidarum) şi Cariile şi eroziunile dentare.

Pericolul anesteziilor

Specialiştii spun că în primul trimestru de sacrină trebuie să se evite pe cât posibil admnistrarea oricăror medicamente, radiografiile, iar anesteziile se vor efectua cu o atenţie deosebită pentru că în această perioadă se formează organele copilului. Orice stimul exterior pote afecta organogeneza cu repercursiuni grave asupra fătului. 

Lidocaina este cel mai folosit şi recomandat anestezic folosit de stomatologi atunci când tratează femei însărcinate. Substanţa, însă, ajunge la placenta după administrare. De asemenea, dentistul mai poate administra acetaminofenul cu codeină sau oxicodonă, dar utilizarea prelungită nu este indicată deoarece poate duce la depresie neonatală.  

Dacă lucrări dentare extensive sunt necesare, cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie la cote minime, dar suficient de mare încât să nu îţi provoace stres sau durere.  

Extracţiile dentare se evită pe cât posibil în primul trimestru, cât şi în ultima lună de sacrină.

Este dovedit că gentamicina provoacă o ototoxicitate fetală, în timp ce doxiciclina şi derivaţii săi determină colorarea tetraciclinelor dinţilor şi are un efect ostil asupra dezvoltării oaselor.  

În concluzie sarcina nu ar trebui să le împiedice pe mămici să îşi trateze afecţiunile stomatlogice,. Îngrijirea orală în timpul sarcinii este foarte importantă, însă este mai bine să evitaţi radiografia şi intervenţiile chirurgicale. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite