O alimentaţie sănătoasă în şcolile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La programul de distribuire a laptelui în şcoli participă toate ţările UE, majoritatea acestora luând parte şi la programul de distribuire a fructelor
La programul de distribuire a laptelui în şcoli participă toate ţările UE, majoritatea acestora luând parte şi la programul de distribuire a fructelor

UE propune consolidarea programelor destinate combaterii alimentaţiei necorespunzătoare în rândul copiilor. Noul sistem va reuni cele 2 programe existente care oferă finanţare pentru distribuirea fructelor şi a laptelui în şcoli şi încurajează măsurile educative destinate sensibilizării faţă de obiceiurile alimentare sănătoase. De aceste programe beneficiază anual circa 30 de milioane de copii.

Sub deviza „Să mâncăm sănătos pentru a ne simţi bine”, programul va pune mai mult accent pe metodele prin care copiii pot fi învăţaţi să mănânce mai sănătos şi pe explicarea unor noţiuni cum ar fi producţia alimentară şi deşeurile generate. Printre măsurile propuse se numără, de exemplu, vizita la fermă.

Alimentaţia deficitară

În majoritatea ţărilor, consumul de fructe, legume şi lapte în rândul copiilor este în scădere. Preferinţele copiilor se îndreaptă către produse alimentare cu grad înalt de prelucrare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii    , obezitatea este în creştere în rândul copiilor europeni. În 2008, s-a estimat că 1 din 4 copii europeni cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 ani era supraponderal sau obez. În 2010, raportul era de 1 la 3.

În acest context, noul program va avea drept obiectiv

să combată mai eficient alimentaţia deficitară

să consolideze cunoştinţele furnizate de programele menite să favorizeze alimentaţia sănătoasă

să contribuie la combaterea obezităţii.

Organizare mai simplă

În prezent, la programul de distribuire a laptelui în şcoli participă toate ţările UE, majoritatea acestora luând parte şi la programul de distribuire a fructelor (mai puţin Regatul Unit, Suedia şi Finlanda). Participarea la noul program va fi, în continuare, opţională şi ţările UE vor avea posibilitatea de a alege alimentele pe care doresc să le distribuie.

Noul program va avea un buget de 230 de milioane de euro, faţă de 197 de milioane de euro pentru acest an, fără a depăşi însă bugetul deja stabilit pentru distribuirea fructelor şi a laptelui până în 2020.

Se speră că, prin combinarea acestor programe, şcolile şi autorităţile naţionale vor avea mai puţine sarcini administrative şi organizatorice şi că vor scădea costurile de distribuţie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite