Ministrul Muncii, despre primele de mobilitate şi măsurile de sprijinire a şomerilor: Am marcat 1.000 de UAT-uri sărace“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
P]slaru a identificat în Dâmboviţa, la categoria UAT-uri sărace: Băleni, Cojasca, Conţeşti, Cornăţelu, Costeştii din Vale, Crângurile, Dobra, I.L. Caragiale, Iedera, Ludeşti, Măneşti, Moroeni, Potlogi, Vişineşti
P]slaru a identificat în Dâmboviţa, la categoria UAT-uri sărace: Băleni, Cojasca, Conţeşti, Cornăţelu, Costeştii din Vale, Crângurile, Dobra, I.L. Caragiale, Iedera, Ludeşti, Măneşti, Moroeni, Potlogi, Vişineşti

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, a fost la Târgovişte pentru a lansa pachetul de măsuri active de ajutorare a şomerilor, dar şi a firmelor care decid să îi angajeze.

Alături de ministru, la conferinţa de presă, au mai participat prefectul judeţului Dâmboviţa, jr. Antonel Jîjîie, subprefectul Ciprian Pasailă, preşedintele ANOFM, Marcel Miclău, directorul AJOFM Dâmboviţa, Constanţa Anghel. 

„Avem un pachet de relocare pentru oamenii care pleacă în alte zone pentru a obţine salarii mai bune. Zona de prime de mobilitate se adresează numai locuitorilor dintr-o treime din această ţară. Din 3.200 de unităţi administrativ teritoriale, am marcat 1.000 de UAT-uri care îndeplinesc unul dintre cele trei criterii impuse, respectiv localităţile care se află în sfera zonelor marginalizate, sărace, localităţile care au şomaj de peste 10%, localităţile care au persoane pe venit minim garantat peste 10% din populaţie", a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru

Acesta a identificat în judeţul Dâmboviţa, la categoria UAT-uri sărace: Băleni, Cojasca, Conţeşti, Cornăţelu, Costeştii din Vale, Crângurile, Dobra, I.L. Caragiale, Iedera, Ludeşti, Măneşti, Moroeni, Potlogi, Vişineşti.

"Acestea sunt localităţile incluse în lista acelor comunităţi, la nivel naţional, şi practic oricine investeşte în aceste comunităţi beneficiază de prima de relocare, la fel ca şi cei care pleacă de acolo sau care vin din străinătate şi lucrează într-una din aceste zone. (...) Lista nu este bătută în cuie, ea este făcută pe baza unor analize obiective existente şi se poate modifica”, a mai spus ministrul.

Şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvern la sfârşitul lunii septembrie şi care intră în vigoare sâmbătă, 3 decembrie.

„Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Spre exemplu, şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. Finanţarea acestor măsuri active se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj“, preciza Guvernul în luna septembrie. 

Primă de activare de 500 de lei

„În mod direct, din punct de vedere tehnic, introducem o primă de activare de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat care îşi semnează un contract de muncă“, arăta ministrul Muncii Dragoş Pîslaru. El a subliniat că persoanele care vor să beneficieze de aceşti bani trebuie să rămână angajate la acelaşi angajator minimum trei luni.

O altă categorie nou inclusă în pachet pentru a beneficia de măsuri active de ocupare a locurilor de muncă este cea a şomerilor de lungă durată. Pîslaru a mai spus că, în premieră, Executivul introduce şi redefineşte conceptul de sprijin pentru navetă. 

„Discutăm de o primă de încadrare care permite ca orice om din această ţară care doreşte să se angajeze – fiind în şomaj – la mai mult de 15 km de domiciliul său să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe km, plafonată la 55 de lei pe zi care să îi permită să se ducă şi să lucreze la distanţă faţă de domiciliu“, a arătat ministrul Muncii.

Totodată, acesta a spus că pentru a preveni depopularea zonelor cu grad înalt de sărăcie, pachetul de mobilitate încurajează investitorii din zonele respective să-şi atragă personal calificat şi din alte zone, explicând că în cazul în care un investitor doreşte să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată, dar nu găseşte forţă de muncă specializată, poate angaja şomeri care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 lei în două tranşe, adică 50% în momentul semnării contractului şi 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

„O schimbare radicală este că încurajăm deplasarea familiilor. Dacă persoana care îşi găseşte un loc de muncă mai departe de 50 de km de domiciliul actual, îşi ia un membru actual al familiei – soţ, soţie, copii – va beneficia în plus de o subvenţie de 3.000 de lei“, a explicat Pîslaru, adăugând că, de asemenea, vor fi acordate subvenţii şi pentru angajator, urmând a fi ridicate plafoanele existente la un nou nivel, de 900 de lei.

„Le dăm angajatorilor subvenţii de 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau, după caz, de 18 luni, în cazul persoanelor cu handicap şi care reprezintă o compensaţie destul de semnificativă din salariile pe care persoanele care sunt mai puţin calificate le obţin în acest moment“, a spus ministrul Muncii. „Oricine din diaspora va veni în ţară şi îşi va căuta prin această ofertă pe care o avem pe mobilitate, va putea beneficia de cei 12.500 de lei“, a adăugat Pîslaru. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite