Liceanul genial care s-a calificat la atât de multe olimpiade, încât nici Ministerul Educaţiei nu credea că un elev poate studia atât de mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atât de mândru de elevul său a fost profesul de matematică Gabriel Chişulescu, încât l-a dus cu maşina personală la olimpiada de fizică de la Timişoara FOTO Ionuţ Dima
Atât de mândru de elevul său a fost profesul de matematică Gabriel Chişulescu, încât l-a dus cu maşina personală la olimpiada de fizică de la Timişoara FOTO Ionuţ Dima

Ionuţ Savu, un adolescent care învaţă în clasa a IX-a la Liceul „I.L. Caragiale“ din Moreni, ar fi putut participa la fazele naţionale a patru olimpiade, dacă datele examenelor programate de Ministerul Educaţiei nu s-ar fi suprapus.

ionut savu moreni

„În curând, mă va depăşi“, spune Gabriel Chişulescu, profesor de fizică la Liceul „I.L. Caragiale“, din localitatea dâmboviţeană Moreni, referindu-se la Ionuţ Savu (15 ani), elevul său din clasa a IX-a, profilul Matematică-Informatică. Dascălii îl descriu pe Ionuţ drept un mic geniu şi spun că n-au mai întâlnit până acum în carierele lor un elev cu atâta pricepere şi putere de muncă. 

A ajuns la a patra calificare pentru Olimpiada Naţională de Fizică şi la a treia pentru cea de Informatică. În plus, anul acesta s-a calificat în premieră pentru „naţionalele“ de Matematică şi Astronomie şi Astrofizică.

Ionuţ spune că „foamea“ de studiat discipline fixe i-a fost stârnită în copilărie de documentarele văzute la televizor. Adolescentul munceşte mult şi susţine că nu i-a fost dificil să se califice la cele patru discipline. În plus, sunt materiile sale preferate. 

„Nu pot să spun câte ore muncesc zilnic, dar sunt foarte multe. Variază în funcţie de perioada anului. Timpul trebuie să mi-l împart foarte bine. Dacă sunt mai aproape de olimpiada de matematică, o să lucrez mai mult la matematică şi mai puţin la celelalte. Cred că vreo opt ore lucrez în fiecare zi, la matematică, de exemplu, pe lângă ceea ce fac la clasă“, explică Ionuţ Savu.

ionut savu moreni

Când nu are de învăţat pentru olimpiade, Ionuţ îşi face timp şi pentru recreere, dar în perioada care precede olimpiadele pregătirea creşte în intensitate. 

„Nu mă pregătesc doar în apropierea olimpiadelor, ci pe tot parcursul anului. În timpul anului, am timp şi de alte activităţi de recreere, să mă plimb cu bicicleta, să citesc, să ies cu prietenii. Se poate, dacă vrei. Niciodată nu mi-am  propus să fac mai mult decât colegii mei. Am vrut să văd cât de mult pot eu să scot de la mine“, adaugă Ionuţ.

„PE INTERNET DOAR MĂ RELAXEZ DUPĂ MUNCĂ“ 

A participat prima dată la o olimpiadă în clasa a VI-a, la fizică, unde a obţinut menţiunea de onoare. Un an mai târziu, s-a calificat la olimpiadele de fizică şi informatică, iar la cea de fizică a luat locul I. Anul acesta a obţinut aur la Olimpiada Naţională de Fizică, desfăşurată în intervalul 16-19 aprilie la Timişoara, iar la faza naţională a olimpiadei de Matematică, concurs care a avut loc pe 20 aprilie la Târgu Mureş, s-a clasat pe locul VI.

ionut savu moreni

„Pot să ştiu matematică fără să ştiu fizică sau informatică, de exemplu, dar invers nu se poate, se leagă între ele foarte mult, pentru că sunt ştiinţe reale. N-am putut participa la toate cele patru olimpiade, deşi m-am calificat pentru toate. Am ales să merg doar la matematică şi la fizică. A fost grea alegerea“, explică elevul.

Sora lui Ionuţ este şi ea o matematiciană „înrăită“. Este studentă la Facultatea de Matematică din Bucureşti, în anul II. „Ea m-a făcut să vreau mai mult de la mine. Fac foarte multă pregătire suplimentară la Fizică şi la Matematică cu profesorii mei, mai ales înainte de olimpiade. Colegii mă felicită pentru performanţele mele şi se bucură şi ei“, mărturiseşte olimpicul.

Micul geniu din Moreni şi-ar dori ca, pe viitor, să lucreze într-un domeniu în care să împletească informaţiile din cele patru domenii. 

„Fără sacrificiu şi efort nu se face nimic. Elevii din generaţia mea ar trebui să se gândească foarte bine la ceea ce ar vrea să facă pe viitor şi să se axeze de timpuriu pe un anumit domeniu, pentru că ajung adulţi şi nu vor avea satisfacţie la locul de muncă. Şi eu petrec ceva timp pe internet, dar îmi programez timpul foarte bine. Doar mă relaxez pe internet după câteva ore de muncă“, mai spune Ionuţ.

Vine de la cursuri, apoi îşi face temele şi mai lucrează suplimentar. Dacă toată munca n-ar fi făcută din dragoste pentru ştiinţă, tot acest efort ar fi fost în zadar pentru că statul abia îşi îndreaptă privirea către astfel de copii. „Pentru medalia de aur am primit o pereche de boxe, un acumulator extern şi 50 de lei. Banii i-am pus deoparte de fiecare dată când am câştigat, dar nu am strâns mare lucru“, mărturiseşte elevul din Moreni. Ionuţ provine dintr-o familie relativ modestă. Mama este asistentă medicală, iar tatăl lucrează la Automecanica Moreni, ca strungar.  

„STATUL NU ÎI AJUTĂ PE ACEŞTI ELEVI“

Cadrele didactice de la Liceul Teorectic „I.L. Caragiale“ din Moreni se mândresc cu Ionuţ şi cu faptul că un oraş aşa de mic reuşeşte să dea ţării minţi luminate. Totuşi, ei semnalează dezinteresul statului pentru astfel de copii talentaţi la mai multe materii. 

Unul dintre motivele pentru care Ionuţ n-a putut participa la toate cele patru olimpiade a fost generat de faptul că oficialii Ministerului Educaţiei n-au luat în calcul că un elev se poate califica la mai mult de două olimpiade simultan. Astfel, unele dintre datele de desfăşurare ale examenelor naţionale s-au suprapus.

„Cred că noi, profesorii lui Ionuţ, suntem invidiaţi. Cred că orice dascăl şi l-ar dori elev pe Ionuţ. Eu sunt profesoara lui de chimie din clasa a VII-a şi pot să spun că pasiunea pentru ştiinţe i-a fost dezvoltată din clasa a VI-a. Cred că şi sora sa, Irina, are un cuvânt de spus în dezvoltarea lui. Ionuţ are o colaborare foarte bună cu profesorii săi. Anul acesta a putut participa la doar două olimpiade din patru, pentru că s-au suprapus. Statul nu îi ajută pe aceşti elevi. Nu s-a luat în calcul că se pot califica la mai mult de două olimpiade şcolare. Beneficiile materiale sunt ruşinos de mici“, spune Alexandra Marinescu, profesoară de chimie şi directorul adjunct al Liceului Teorectic „I.L. Caragiale“ din Moreni, care îl caracterizează pe Ionuţ ca un copil modest, cu un viitor strălucit. 

„Găsea rapid rezolvarea oricăror probleme“

Atât de mândru de elevul său a fost profesul de fizică Gabriel Chişulescu, încât l-a dus cu maşina personală la olimpiada de fizică de la Timişoara. 

„Când l-am preluat, în clasa a VI-a, l-am remarcat, pentru că găsea foarte rapid rezolvarea oricăror probleme. Pe lângă Ionuţ Savu, mai era extrem de bună şi o elevă, Bianca Stan. Lucram cu ei şi în vacanţă, pentru că ei mi-au cerut asta şi nu le luam niciun ban. Îmi făcea plăcere să lucrez cu ei. La olimpiada de la Timişoara, Ionuţ s-a clasat pe primul loc. El a progresat foarte mult“, spune profesorul Gabriel Chişulescu. Ionuţ găseşte rezolvarea mai repede decât mentorul său deja, la câteva dintre probleme. „Căutăm subiectele şi le rezolvăm împreună. De multe ori găseşte mult mai repede decât mine soluţia. La olimpiade este o competiţie foarte strânsă şi totul depinde de forma de moment. Ionuţ are ambiţie şi putere de muncă“, adaugă profesorul de fizică al lui Ionuţ.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite