Imagine terifiantă: clădirea Consiliului Judeţean Dâmboviţa în flăcări şi cu pereţii dărâmaţi
0O fotografie lucrată în Photoshop seamănă panică şi teroare pe Facebook. În imagine este reprezentată clădirea Consiliului Judeţean în flăcări şi zguduită de cutremur, cu pereţii dărâmaţi. Scenariul nu este departe de adevăr. Chiar Adrian Ţuţuianu a declarat recent că are de gând să reabiliteze clădirea veche de 40 de ani.
Preşedintele CJ Dâmboviţa a comandat chiar un studiu de specialitate pentru a vedea cât de rezistenţi sunt pereţii Palatului Administrativ.
Fotografia a fost realizată de fotograful profesionist Vlad Gruia. Acesta a spus că a făcut-o doar pentru amuzament şi că nu a încercat să transmită niciun mesaj politic prin asta.
"Imaginea a fost realizată pentru amuzament. Dacă vă uitaţi la data când a fost postată este imediat după ce se propovăduia sfârşitul lumii în 2012. Am facut-o şi i-am trimis-o unui prieten care locuieşte în afara ţării să-i arăt că e totul ok în Targovişte. Nu are nici mesaj politic, nici de alta natură, dar fiecare îşi imaginează ce vrea", a spus Vlad Gruia.
Fotografia nu a trecut însă neobservată şi a fost gustată din plin de internauţi.
"n-ar fi fost rău să nimicească termitele care se adăpostesc acolo (n.r. în clădirea CJD) şi nu vor să mai plece neam" sau "singura varianta ca să rupi răul din rădăcină" sunt doar câteva comentarii iscate de această fotografie.
Reabilitare din temelii
Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să reabiliteze cu fonduri europene clădirea instituţiei, fiind întocmită o fişă de proiect pentru accesarea acestora.
Imobilul, în care funcţionează mai multe instituţii, printre care Consiliul Judeţean, Prefectura şi cabinete parlamentare, este vechi de 40 de ani şi nu a beneficiat niciodată de reparaţii capitale. Iniţial se va face un proiect pentru reabilitarea termică a clădirii, urmând să se verifice dacă este eligibil şi un proiect de reabilitare, modernizare şi consolidare a imobilului.
"Am iniţiat o fişă de proiect pe componenta de finanţare europeană 2014-2020, prin care vom scrie un proiect care să permită reabilitarea termică a clădirii. Asta înseamnă înlocuirea întregii tâmplării, înseamnă să punem polistiren pentru izolare termică. Nu se va putea face lucrarea asta decât pe interiorul clădirii şi nu prin exterior pentru ca elementele constructive nu ne permit o abordare pe exterior'', a precizat Adrian Ţuţuianu.
Urmează să fie făcute teste privind structura de rezistenţă. "Este vorba despre o construcţie realizată în anii '70, după nişte normative care nu mai sunt astăzi în vigoare. Ca urmare, am dispus şi s-a încheiat un contract cu Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă Urban Incerc, sucursala Bucureşti, pentru a executa 40 de teste privind structura de rezistenţă a clădirii'', a mai spus Adrian Ţuţuianu.
Pentru reabilitarea clădirii ar fi nevoie, la prima strigare, de aproape 1,9 milioane de lei.