Ilie Torcică, antrenorul de judo care face lecţii de matematică cu elevii înainte de antrenamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să practic judo în 1977, iar patru ani mai târziu a fost medaliat cu aur la tineret. Aceasta este cea mai mare performanţă a sa ca sportiv. Ca antrenor, însă, Ilie Torcică a atins vârful carierei la Olimpiada de la Sidney, cu sportivul Grabiel Munteanu, locul cinci.

“Acum, acest hobby a devenit şi meseria mea de zi cu zi. Am început în 1977 ca sportiv de performanţă. Am făcut parte din lotul naţional din 82 şi până în 86, unde am işeit şi campion naţional. După aceea am fost la Dinamo doi ani de zile. După asta, m-am consacrat la Târgovişte ca sportiv, până în 91, cu rezultate deosebite”, ne spune fostul campion naţional la judo.

TINERII DE ASTĂZI AU ALTE CONDIŢII DE PREGĂTIRE

Regretă că pe vremea junioratului său nu exista tehnologia de astăzi, care ar fi putut să îi ajute pe sportivi din punctul de vedere al randamentului şi al performanţei. “La momentul acela erau lucrurile altfel, pentru că nu ştiam atât de multe informaţii care ne sunt oferite astăzi de calculator. Făceam numai şi numai sport. Era plăcut. Mergeam la competiţii prin Grecia şi Polonia. Ne făceam treaba acolo, ne prgăteam acasă. Era o viaţă lipsită de prea multe griji, pentru că aveam totul asigurat. Făceam numai şi numai judo, la nivel de performanţă. Tinerii din ziua de astăzi au alte condiţii de pregătire, care sunt primordiale sportului de performanţe”.

“Direferenţa dintre un copil care nu face un sport şi altul care face, e ca de la cer la pământ. Unii nu ştiiu nici să alerge, sunt cocoşaţi, e gravă situaţia”
image

Pe de altă parte, însă, spune că Facebook-ul le-a luat minţile şi sportivilor, care stau cu ochii în telefon chiar şi la competiţii. “E greu acum că telefoanele inteligente au pus stăpânire pe toţi copii. Mă uit la unii că şi la competiţii stau numai şi numai cu nasul în telefoane. Nu ştiu ce vor să obţină de la el, dar nu e bine. Părinţii ar trebui să fie cei care să îşi împingă de la spate copiii pentru a face mişcare. Mişcarea înseamnă sănătate şi fără mişcare nu poţi face mare lucru. Corpul omenesc e făcut să se mişte”, explică antrenorul Ilie Torcică.

Şi pe vremea mea, la ce condiţii modeste aveam, tot eram foarte bine cotaţi. Astăzi mai greu îi atragi pe tineri la sport. Vine un sportiv în sală şi întreabă ce i se ofere. Ori el trebuie mai întâi să muncească şi apoi o să vadă rezultatele şi avantajele pe care ţi le conferă performanţa

CUM A AJUNS SĂ “PREDEA” MATEMATICA

“Ca şi sport, judo este numai o mişcare matematică. Am avut nororul că prind nişte sportivi neosebiţi din punctul de vedere al acestei materii. Vorbesc de Valentin Negoescu, care este olimpic la matematică de mai multe ori. A fost întotdeauna în primii trei la matematică. Valentin vine cu o oră înainte de antrenament şi de multe ori, împreună cu mine mai face nişte teme şi ot spune mai în glumă, mai în serios, că predau matematică. Pe lângă el sunt mult mai mulţi sportivi de-ai mei cărora le place matematica”, mărturiseşte antrenorul de la CS Târgovişte.

În primul rând, un sportiv trebuie îndrumat să urmeze şi studiile, pentru că se poate termina foarte brusc această carieră de sportiv, dar dacă ai carte poţi să te reorientezi.

Torcică este de părere că sportivii nu ar trebui să neglijeze absolut deloc latura educaţională, pentru că, la un moment dar, sportivii pot pune foarte brusc echipamentul în cui. “Dacă ai carte poţi să te reorientezi”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite