FOTO VIDEO 1 decembrie cu fasole şi ciolan, ţuică fiartă şi hore pline de veselie. Cum s-au distrat dâmboviţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“1 decembrie” este îndotdeauna un prilej de sărbătoare pentru câteva familii din localităţile Razvad şi Aninoasa, din Dâmboviţa. De Ziua Naţională a României, prietenii se strâng sub acelaşi acoperiş pentru a celebra “1 decembrie”, cum altfel decât cu fasole şi ciolan, muzică populară şi ţuica fiartă.

Pentru Costică Bucur şi Iulian Miriciouiu, Ziua Naţională a României este un prilej de sărbătoare. De aproape 20 de ani, cei doi şi-au făcut un obicei ca în această zi să sărbătoarească acasă cu ciolan cu fasole şi ţuica fiartă. 

“Sunt aici după 20 de ani de sărbătorit 1 decembrie. Mă bucură nespus că lângă mine sunt foarte mulţi tineri. Să fii român înseamnă să munceşti cinstit şi mai ales, să îşi iubeşti ţara. Asta e cea mai mare bogăţie a românului. Hai România!”, spune Costică Bucur, în vârstă de 70 de ani.

image

Alături de ei sunt prieteni şi vecini care spun că an de an, de Ziua Naţională a României sunt alături de cei mai buni români. Secretul bucatelor este ştiut doar de gospodine.

“Secretul fasolei de 1 decembrie este sufletul de român, pe lângă ingredientele de rigoare: ciolan, fasole, ceapă multă, a la Dinescu. Trebuie să fiarbă aproximativ două ore fasolea. În tot acest timp trebuie să mesteci în ea regulat şi să fie supravegheată pentru a nu se lipi”, ne spune Elena Bucur.

La masă cu prietenii şi vecinii

De 1 Decembrie, încă de la prima oră este forfotă mare în localitatea Viforâta. Împreună cu soţiile, cei doi petrecăreţi se pregătesc să îşi întâmpine musafirii aşa cum se cuvine, cu ţuică fiartă şi multe urale de la mulţi ani. Toţi prietenii şi vecinii sunt invitaţi să deguste din bucatele cu drag gătite. 

“Am fiert de ieri fasolea, iar ciolanul l-am preparat separat. Am muncit la ea câteva ore bune”, ne-a spus Mariana Radu.

Unii dintre invitaţi vin special din Târgovişte să cânte la diverse instrumente muzicale. Cei care vin sunt impresionaţi de pregatirile pe care le-au pus la cale gazdele, dar mai ales de patriotismul celor doi, un sentiment destul de rar întâlnit în zilele noaste. 

“Românul are petrerecerea în sânge. Fără petrecere nu se poate. Să fii român înseamnă în primul rând să munceşti pentru ţara ta, să îţi ţii copiii lângă tine şi să construieşti ceva pentru ţară”, este de părere Iuliuan Miricioiu.

image

Petrecerea de 1 decembrie ţine până târziu în noapte, că doar românul ştie să petreacă. 

“Sunt unul dintre cei care au participat la revoluţie. Sunt unul dintre cei care nu au luat niciun certificat de revoluţionar. Dacă am făcut ceva pentru România asta, am făcut-o din suflet”, ne-a spus domnul Marian.

  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite