FOTO De Revelion, un grup de români montaniarzi va cuceri vârful Ben Nevis din Scoţia. Vor să-l „rezolve“ cât mai repede, de teama Brexit-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Montaniarzii din Dâmboviţa, care au lansat un program intitulat TOP 28 - Topul cuceririi celui mai înalt vârf/celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene, se grăbesc de Revelion să atace vârful Ben Nevis - 1.344 metri, aflat în Munţii Grampian, regiunea Lochaber din Scoţia.

La 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, montaniarzii dâmboviţeni au iniţiat TOP 27 - Topul cuceririi celui mai înalt vârf/celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene. La 1 iulie 2013, odată cu intrarea Croaţiei în UE, TOP 27 a devenit, pentru montaniarzi, TOP 28.

Din cele 28 de vârfuri au fost cucerite, până la începutul anului 2016, cele mai înalte cote din 18 ţări. Anul 2016 a însemnat cucerirea altor câteva vârfuri simbolice din Europa:

o Irlanda – vârful Carrauntoohil (1038 m) – Macgillycuddy’s Reeks – aprilie 2016

o Austria – vârful Grossglockner (3798 m) – Alpii austrieci - iunie 2016 

o Grecia

- vârful Athon (2033 m) – Sfântul Munte Athos – 2 septembrie 2016    

- vârful Mytikas (2918 m) – Olimp – 4 septembrie 2016

"La ceas de seară, pe 31 decembrie 2016, cu bucuria victoriei (sperăm noi) vom toasta pentru familiile noastre, pentru toţi prietenii din România. Iar imaginile pe care le vom trimite chiar în acea seară vor transmite mândria de a reprezenta România, la final de an, pe creste europene", a mai spus Nicolae Posta, preşedintele ACJP.

Plecarea în Scoţia

"Plecarea va fi în data de 29 decembrie 2016, cu avionul, pe ruta Bucureşti – Glasgow, iar în data de 30 decembrie se va merge la Fort William, localitate aflată la poalele munţilor. În aceeaşi zi este programată o scurtă croazieră pe Loch Ness, celebrul lac scoţian unde „dinozaurii” dâmboviţeni îşi vor căuta <<rudele>>, adică pe <<Monstrul Nessie>>. Pe data de 31 decembrie 2016 se va încerca escaladarea vârfului Ben Nevis care, deşi este un vârf mic (1344 m), trebuie atacat de la nivelul mării, de la altitudinea de 20 m. Cu toate că vremea se anunţă relativ rea (ceaţă, vânt, ploaie de dimineaţă, ninsoare după prânz), expediţionarii dâmboviţeni îşi vor lua echipament de iarnă, inclusiv colţari, pioleţi, căşti, cordelină, pentru a preveni orice potenţial accident şi pentru a putea duce simbolurile Târgoviştei, ale României, ale Uniunii Europene şi pe acest vârf", spune Nicolae Posta, liderul Asociaţiei Chindia Jurasic Park.

image

La 15 decembrie 2013, după 30 de ani de activitate reprezentativă pentru turismul dâmboviţean, activitatea clubului s-a derulat în două direcţii complementare:

- noua generaţie de montaniarzi („cormoranii”) a iniţiat multiple acţiuni sportive (crosuri, maratoane, concursuri ciclistice etc.) în zona montană, în paralel cu activităţile curente, montane.

- vechii montaniarzi  (catalogaţi drept "dinozauri") au constituit Grupul de Iniţiativă "Chindia Jurasic Park", grup care a susţinut şi continuat proiectele lansate în ultimii ani:

- TOP 7 – Topul cuceririi celei mai înalte cote de pe fiecare continent (proiect iniţiat încă din 1996 – expediţie în Caucaz).

- TOP 28 – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene (proiect iniţiat la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE).

- Relansarea mişcării turistice dâmboviţene prin organizarea de tabere de educaţie montană, de expediţii de iniţiere în multiple regiuni ale României pentru toate categoriile de vârstă şi pentru oameni cu pasiune pentru drumeţie, pentru natură, indiferent de vârsta şi de experienţa lor.

image

EXPEDIŢII EFECTUATE DUPĂ 2007 în cadrul TOP 27 / TOP 28

Expeditii-montane-externe-2007-2016 by Dima Ionuţ on Scribd

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite