FOTO Elevii din Pietrari au şcoală nouă, dar nu o pot folosi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile speră ca cel târziu în luna decembrie, noua clădire să îi poată primi pe elevi în condiţii optime
Autorităţile speră ca cel târziu în luna decembrie, noua clădire să îi poată primi pe elevi în condiţii optime

250 de elevi, din localitatea dâmboviţeană Pietrari, vor fi nevoiţi să înveţe şi în anul şcolar 2013-2014, tot în două schimburi, până la seara la ora 19.00, deşi au la dispoziţie o unitate nouă, modernă şi mult mai încăpătoare. Asta pentru că primăria Pietrari nu şi-a gestionat corect fondurile şi nu are, acum, 290.000 de lei pentru a racorda şcoala la curent şi pentru a cumpăra centrală termică.

Clădirea a fost construită cu bani de la Banca Europenă pentru Dezvoltare, iar valaorea proiectului a fost 2,3 milioane de lei. Partea de cofinanţare a primăriei a fost de 290.000 de lei.

Centrala termică, partea cea mai grea

Dacă problema curentului electric s-ar rezolva la sfârşitul lunii septembrie, spun autorităţile locale, centrala nu se ştie când va fi achiziţionată. “Mai este nevoie de sistematizare pe verticală, care constă în rigole, în amenajare curţii şcolii, garduri şi alte sistematizări pe vertical. Dacă făr acestea, care pot fi făcute pe parcurs, putem primi elevii în noua casă, în schimb, fără centrală termică, nu putem face lucrul acesta. Nu avem banii aceştia”, a declarat Gheorghe Neacşu, viceprimar Pietrari.

Constructorul şi-a terminat lucrarea de aproape dou săptămâni, dar în lipsă de fonduri, care ar fi trebuit să vină de la primărie, nu o poate da în folosinţă. Clădirea are termopane, mobilier şcolar, caloriferele montate, precum şi grupurile sanitare în stare de funcţiune, însă elevii nu se pot bucura de ele. “Eu deja o să cer recepţia, pentru că din punctul nostru de vedere, al ministerului învăţământului, este gata”, ne-a spus Octavian Nichita, constructorul şef.

Elevii care învaţă în schimbul al doilea au cel mai mult de suferit

“Clădirea este dotată cu termopane, grupuri sanitare moderne (chiar şi pentru persoanele cu dizabilităţi, mobiliar şcolar, parchet şi calorifere, cu tot cu instalaţiile aferente, dar nu are curent electric şi o centrală termică. Întotdeauna am învăţat în două schimburi, dar erau motive obiective. Acum avem spaţiu dar nu îl putem folosi. Ăsta este singurul motiv. Este problemă pntru al doilea schimb, pentru gimnaziu, când orele se termină la 19.00, pe timp de iarnă. Avem transport şcolar, dar nu asigură decât transportul elevilor care vin de la unităţile comasate”, ne-a spus Elena Tănase, directoarea şcolii.

Situaţia este cunoscută şi de Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa

Autorităţile speră ca cel târziu în luna decembrie, noua clădire să îi poată primi pe elevi în condiţii optime. 

“Dacă vom reuşi să deblocăm aceste sume printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, chiar dacă se va face lucrul acesta în septembrie, după rectificările cuvenite de buget, am convingerea că până la venirea iernii lucrurile s-ar putea aşeja”, crede prof. Ovidiu Băsceanu, inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa.

26 de unităţi de învăţământ, fără autorizaţii sanitare de funcţionare

Chiar înaintea începerii unui nou an şcolar, 26 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Dâmboviţa nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.

Anul trecut din cele 632 de unităţi şcolare din judeţ, 15 nu au avut autorizaţie sanitară. Motivele pentru neacordarea autorizaţiei sunt, în principal, degradarea clădirilor, lipsa apei potabile şi grupuri sanitare necorespunzătoare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite