FOTO Dezastru în pomicultura de pe Valea  Dâmboviţei: abia se mai găsesc mere de cules, iar importurile din Polonia şi Moldova strică preţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile din această vară, dar şi temepraturile scăzute din primăvară au scăzut enorm producţia de mere. Dacă într-un an obişnuit, de pe un hectar de livadă se puteau recolta şi 25 de tone de mere, acum oamenii abia dacă vor strânge o tonă. Mai mult, importurile masive din Polonia şi Moldova îi vor aduce în sapă de lemn pe pomicultori şi îi vor obliga să vândă mărul cu un preţ derizoriu.


Se anunţă un an critic pentru producătorii de mere din România după ce Rusia a decis să interzică importurile de fructe şi legume din Polonia şi Republica Moldova, la o zi după ce europenii au impus noi sancţiuni economice Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean. Acest lucru se traduce în preţuri mici pentru producătorii din ţară, care sunt şi-aşa loviţi extrem de tare de intemperii.

Vremea rea a scăzut producţia cu 95%

Ploile din această vară, dar şi temepraturile scăzute din primăvară au scăzut enorm producţia de mere de pe Valea Dâmboviţei. Frumosul de Voineşti este cel mai afectat. Dacă într-un an obişnuit, de pe un hectar de livadă se puteau recolta şi 25 de tone de mere, acum oamenii abia dacă vor strânge o tonă.

Mai mult, importurile masive din Polonia şi Republica Moldova îi vor aduce în sapă de lemn pe pomicultori şi îi vor obliga să vândă mărul cu un preţ derizoriu, care nu le va permite să îşi acopere nici măcar investiţia.

Importuri masive

Ne afectează importurile la fel cum afectează pe toată lumea care produce şi legume şi zarzavaturi. Noi dacă ne ducem la  Bucureşti, în engros, mai mult de un leu nu putem lua pe ele. Ar trebui măcar 1,5 lei să fie kilogramul ca să putem să supravieţuim. Marfa din afară, ce-i drept, este mai aspectuoasă, dar a noastră e mai gustoasă. Aşteptăm tone de mere acum culese şi nu vine nimeni să le ia. Nu mai are nici lumea bani”, spune Nicolae Ungureanu, pomicultor.

Merele din afară sunt arătoase, dar fără gust. “Cu un leu te duci la un wc public. Noi atât luăm pe un kilogram de mere şi chiar avem marfă bună şi de calitate. Mărul de Vineşti e renumit în ţară. Marile magazine nu ne acceptă pe noi. Ar trebui să fie sistate aceste importuri masive, pentru că noi rămânem cu marfa nevândută”, Ancuţa Savu.

Ca să fie rentabilă activitatea, pomicultorii ar trebui să vândă cu 2 – 2,5 lei kilogramul de măr. Chiar şi-aşa însă, vor ieşi în pierdere, pentru că au investit enorm în plantaţii, în toamna anului trecut.

 “Preţurile scad de la an la an. Mai ales acum, vin multe mere din afară şi vin şi ieftine. Cu cât dăm acum nu mai scoatem nimic. Dacă ieşim pe zero, e bine”, ne-a spus Sorin Savu.

Investiţie de până la 6.000 de lei/ha

Fiecare hectar de livadă i-a costat pe proprietari între 3.000 şi 6.000 de lei, însemând tăieri, stropiri şi îngrăşăminte.  Acum însă, sunt nevoiţi să recolteze aproape de 10% cât se aşteptau din suprafeţe. Cea mai mare parte a fructelor vin acum din Polinia şi Republica Moldova, după ce piaţa Rusiei a fost blocată din cauza sancţiunilor impuse de UE. 

Situaţia este foarte gravă. Acolo unde s-a reuşit menţinerea plantaţiilor sănătoase, producţia este acceptabilă, dar chiar dacă producţia este mică, preţul nu va creşte. Puterea de cumpărare a populaţiei este destul de limitată iar producţia nu va fi de calitate. O parte din ea va merge la industrie. Dar, ceea ce este mai îngrijorător pentru pomicultură sunt importurile.  Ştim cu toţii că în momentul în care avem marfă foarte multă pe piaţa, preţurile scad”, a declarat Ion Oprea, preşedintele Asociaţia Pomicultorilor din Dâmboviţa.

Loviţi de grindină şi ploi dese

Producătorii noştri au avut de suferit în două rânduri. Prima dată s-a întâmplat în primăvară, atunci când pomii erau la înflorit. Atunci, din cauza temperaturilor foarte mari, dar şi a umidităţii, pomii nu au rodit cum trebuie. Pe de altă parte, ploile din această vară, dar şi grindina ne-au compromis producţia, pentru că acolo unde pomii chiar au rodit, oamenii nu se pot bucura pentru că fructele putrezesc şi cad de la prea multă apă. Nu mai vorbim de câţiva ani vremea nu ţine absolut deloc cu noi. Am avut ani dezastruoşi şi din cauza secetei, cum a fost anul trecut”, a mai spus Oprea.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut, România a importat peste 430.000 de tone de legume, însă a exportat doar 51.000 de tone. Şi în ceea ce priveşte fructele raportul este similar. Ţara noastră a importat de opt ori mai mult decât a exportat.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite