FOTO Dâmboviţa: Speriaţi de impozite, fermierii declară producţii mai mici decât în realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În medie, producţia la un solar obişnuit de 100 de metri lungime, a crescut faţă de anul atrecut cu 3-4 tone, spun ţăranii
În medie, producţia la un solar obişnuit de 100 de metri lungime, a crescut faţă de anul atrecut cu 3-4 tone, spun ţăranii

Deşi se laudă cu un an excelent, producătorii de legume şi fructe din Dâmboviţa declară la primăriile de care aparţin, cantităţi mai mici decât în realitate. O spun chiar reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care în fiecare an adună din teritoriu, pe hârtie, producţii extreme de mici.


De exemplu, producătorii de roşii de la Băleni au declarat la primărie că vor recolta anul acesta doar 5 tone la hectar. În realitate însă, cantitatea este cel puţin dublă, spun oficialii de la DADR Dâmboviţa. 

Impozitul se plăteşte doar pe suprafaţă

“Trebuie să ştim cu exactitate care este producţia reală. Din demersurile pe care noi le-am făcut pentru  o obţine nişte situaţii cât mai apropiate de realitate, am realizat faptul că se feresc să avanseze nişte cifre corecte, pentru că acest an este unul foarte bun pentru agricultură, atât în cultura mare, la cereal, cât şi în horticultură, mai puţin pe zona de fructe. În momentul în care noi cunoaştem realitatea corectă, nu cea transmisă de dumnealor, atunci noi, prin pârghiile pe care le avem, putem să avansăm către minister diverse cerinţe ale acestor fermieri. Fermierii se sperie de impozit însă impozitul nu se calculează pe producţie, se calculează pe suprafaţă. Nu trebuie să se sperie de nimic. Trebuie să avansezr nişte cifre corecte”, a declarat Elena Alecu, purtătorul de cuvânt al DADR Dâmboviţa.

Din teritoriu însă, lucrurile se văd atfel

"Cifrele pe care noi le-am declarat sunt reale. Astea au fost recoltele de anul acesta. Aşa au declarat de la registrul agricol. Nu dăm cifre de la noi, ci dăm cantităţile conform datelor înregistrate în certificatele de producător, deci nu au cum să fie false", ne-a spus viceprimarul comunei Băleni, Cristian Vălu.

În Băleni, din judeţul Dâmboviţa, unul dintre cele mai renumite bazine legumicole din ţară, unde culturile sunt protejate de solarii, roşiile abia acum s-au copt şi pot fi duse la tarabe.  

“Estimăm o producţie foarte bună. Nu prea ne ajută preţul la investiţia pe care o facem, însă, poate mai creşte, mai aşteptăm. E prima culegătură acum. E mult mai bună producţia faţă de anul trecut”, ne-a spus Gheorghe Constantin, producător de roşii la Băleni. 

În medie, producţia la un solar obişnuit de 100 de metri lungime, a crescut faţă de anul atrecut cu 3-4 tone, spun ţăranii, ceea ce îi face pe şefii de la DADR să creadă cu tărie că cifrele declarate, nu sunt cele reale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite