Cum scăpăm de pietrele la rinichi: intervenţii chirurgicale sau tratamente naturiste - explicaţia medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litiaza renală sau “pietrele la rinichi”, aşa cum mai este cunoscută afecţiunea, este o problemă persistenţă şi chinuitoare. Statisticile spun că aproximativ 7% din populaţia României suferă de această afecţiune, care apare ca urmare a  modificării raportului dintre apă şi sărurile minerale.

Pietrele la rinichi sunt, de fapt, bucăţi de minerale care ajung la nivelul rinichiului şi care apar, de regulă, din cauza consumului exagerat de sare, dar şi din cauza creşterii nivelului de calciu. De asemenea, consumul excesiv de proteine, sodiu, ciocolată sau legume verzi poate creşte riscul de pietre la rinichi la unele persoane. Alţi factori de risc includ creşterea în greutate şi administrarea unor medicamente.

Mezelurile, semipreparatele cu multă sare, carnea care provine de la animale hrănite cu hormoni de cerştere, dar şi legumele stropite cu pesticide au, de asemenea, un impact major asupra sistemului renal.

image

Consumul regulat de lichide ar trebui să ducă la eliminarea pietrelor mici prin urimă, însă cele mai mari pot provoca dureri insuportabile şi chiar să blocheze fluxul de urinar, singura soluţie în acest caz fiind operaţia. 

Metode de tratament

Manifestările pietrelor la rinichi sunt observate doar în momentul în care acestea se desprind din rinichi iar acestea cuprind: durere puternică de spate, în părţile laterale ale spatelui, la nivelul abdomenului, pelvisului sau organelor genitale, senzaţie de greaţă şi vomă, urinare cu sânge (hematurie), pierderea apetitului, febră cauzată de infecţii, diaree, constipaţie, oboseală, transpiraţii abundente etc.

image

„Pentru a scăpa de pietrele de la rinichi, cea mai recomandată metodă în anul 2015 este litotriţia, care presupune sfărmarea calculilor renali cu unde de şoc care, direcţionate spre rinichi, sparg pietrele. Cel mai modern aparat de acest gen din Moldova se află la Spitalul Bethesda din municipiul Suceava, un astfel de aparat de spart calculi renali regăsindu-se atât la Iaşi, cât şi la Galaţi, însă nici unul din cele două nu atinge performanţa celui de la Suceava”, a declarat doctorul urolog Janin Năsăudean pentru “Adevărul”.

Tratamentul durează 30 – 40 de minute, în funcţie de mărimea şi densitatea pietrelor.

Băutură miraculoasă 

O băutură considerată miraculoasă băutură ar elimina toxinele de la nivelul rinichilor, asigurând buna lor funcţionare. Pentru prepararea ei este nevoie de o jumătate de lămâie curăţată, 1 kiwi curăţat, 1 banană descojită, 1 pumn de pătrunjel tocat şi 1 cană de apă. Ingredientele se amestecă bine în blender, după care se adaugă şi cana de apă. Amestecă din nou până când obţii un smoothie cremos. Dacă vrei să sporeşti beneficiile acestei băuturi, poţi adăuga compoziţiei o jumătate de avocado curăţat, o mână de spanac proaspăt şi 50 de grame de nuci.

Băutura obţinută se consumă o dată pe zi, de preferat pe stomacul gol.

De asemenea, o altă băutură bazată de pătrunjel are, se pare, efecte benefice. O legătură de pătrunjel se spală şi infuzează în 500 de ml de apă fiartă, în care se adaugă două lingurişe de ulei de măsline. Se strecoară şi se pune la rece.  Consumaţi jumatate din lichidul rezultat dimineaţa pe stomacul gol. Cea de-a doua jumătate se consumă seara înainte de culcare. 

image

Cum poate distruge berea pietrele la rinichi 

Jurnalul American de Epidemiologie a publicat chiar un studiu care susţine că berea, consumată în cantităţi moderate, poate să reducă semnificativ riscul formării pietrelor la rinichi. 

„Mitul e susţinut de studii care au dovedit că pentru marea majoritate a bărbaţilor care beau bere sau alte produse cu hamei riscul de a face pietre la rinichi sau doar nisip e mai scăzut”, a spus, pentru „Adevărul”, doctorul Cezarina Bejan (foto jos), medic primar nefrolog.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite