Cum îşi revin florăriile în plină pandemie. Producător aflat la început de drum: „Practic, COVID ne-a tăiat aripile“
0Grav afectată de pandemie şi, implicit, de închiderea localurilor în care se organizau diferite evenimente (nunţi, botezuri etc), industria ornamentelor florale începe încet să îşi revină. Multe firme lucrau weekend de weekend aproape exclusiv pentru astfel de ocazii, iar veniturile nu erau deloc de neglijat.
Deocamdată firmele se bazează, în proporţie covârşitoare, pe vânzările stradale, pe comenzile online, dar şi pe cadourile foerite la anumite ocazii.
Tatiana Mandache, patroana unei firme de aranjamente florale, spune că pandamia a avut un impact mai mult decât negativ pentru firma sa.
„Practic, ne-a tăiat aripile la început de drum acest COVID. Noi am deschis firma în luna martie şi aveam deja programate mai multe evenimente, nunţi şi botezuri, dar au fost anulate toate. Deocamdată mergem pe linia de plutire şi ne bazăm doar pe comenzile online, care nici acelea nu merg prea bine”, spune administratorul florăriei „Eden Garden”.
Preţurile pentru un aranjament floral pornesc de la 30 de lei şi pot ajunge chiar şi la câteva sute de lei/bucată.
„Ne-am bazat pe evenimente, pe nunţi. Am pierdut mult. Trebuie să încercăm să găsim furnizori mai aproape de noi, să găsim materie primă mai ieftină, cu toate că s-au scumpit multe produse.
Sperăm să dea drumul cât mai repede la evenimente, pentru că multă lume are de suferit. Mai merg livrările la domiciliu, dar nu cine ştie ce. Am încercat să diversificăm cât mai mult gama noastre de produse. Avem ghivece, buchete şi aranajamente care mai de care mai interesante. Sperăm ca evoluţia virusului să fie stopată cât mai repede”, mai spune Tatiana Mandache.
Business-urile mai mici, precum florării sau depozite, au închis, pentru că nu se puteau susţine. Cei mai mulţi dintre florişti au pierderi de peste 80%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În momentul de faţă, statul nu îi poate ajuta. Nu există o lege a perisabilităţii pentru florile tăiate.
Nu doar la noi în ţară bate vântul prin florării. Industria florilor din Olanda a avut pierderi de peste 70%. Olanda vindea în alţi ani 30 de milioane de fire pe zi, iar acum multe firme s-au „ofilit”.
Celebrul festival al lalelelor de lângă Amsterdam, ce atrage în fiecare an un milion şi jumătate de vizitatori, a a putut fi vizitat, anul acesta, doar online.
Sursa foto Eden Garden / George Enache
Pe aceeaşi temă: