Controale în mai multe penitenciare din ţară. Nu a fost omisă puşcăria de VIP-uri din Găeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Penitenciarul Găeşti, din Dâmboviţa
FOTO: Penitenciarul Găeşti, din Dâmboviţa

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a efectuat, duminică, 22 decembrie, controale inopinate în mai multe penitenciare din ţară.

ANP a anunţat, printr-un comunicat de presă că a făcut verificări la penitenciarele Mioveni, Găeşti, Rahova şi Jilava.

„Echipe de specialişti de la nivelul aparatului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-au deplasat la penitenciarele Mioveni, Găeşti, Bucureşti - Rahova şi Bucureşti - Jilava, în vederea verificării modului de desfăşurare a activităţilor specifice siguranţei deţinerii şi regimului penitenciar, a stării administrativ-gospodăreşti, a modului de organizare a programului zilnic, precum şi a calităţii hranei distribuite persoanelor aflate în custodie. Activitatea a avut un caracter inopinat şi se înscrie în seria verificărilor periodice destinate identificării unor soluţii manageriale concrete pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare”

Potrivit ANP, în acest moment, în penitenciarele din România sunt 20.527 persoane private de libertate. 

Penitenciarul VIP de la Găeşti

Penitenciarul de la Găeşti a devenit, în ultimii ani, destinaţia preferată a unor personaje cu greutate în viaţa publică a ultimilor 20 de ani. Acolo au ajuns, printre alţii, fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, fostul şef al Statului Major al Armatei, generalul Dumitru Cioflină, judecat şi el în dosarul schimbului de terenuri.

La "puşcăria de cinci stele", cu saltele relaxa şi televizoare în fiecare cameră, ar fi vrut să ajungă şi Gigi Becali, dar magistraţii nu i-au dat acceptul.

Dormitoare cu patru paturi şi toalete proprii

Istoria unităţii penitenciare Găeşti a început în anul 1966, când, aici, s-a înfiinţat  Institutul Special de Reeducare Minori (ISRM), fiind aduşi copii şi tineri din toată ţara. În institut se urmărea ca minorii să capete un nivel adecvat de cunoştinţe generale şi, în acelaşi timp, să se califice într-o meserie care să le permită integrarea în societate. Activităţile educative organizate urmăreau încurajarea talentelor, formarea şi cimentarea trăsăturilor moral-civice, organizarea timpului liber, dezvoltarea spiritului de competiţie prin participarea la concursuri artistice şi sportive.

Gazon cu nocturnă

Din 1972, unitatea devine Centrul de Reeducare Minori Găeşti. Cei din centru erau repartizaţi, în funcţie de vârstă, la şcoală generală sau cea profesională şi puteau obţine un atestat de mecanici auto, lăcătuşi mecanici, electricieni sau sudori. 

Şcoala avea, la vremea respectivă, o capacitate de 300 locuri pentru băieţi şi o secţie de fete, cu peste 100 de locuri. În perioada 2002–2003, în Centrul de Reeducare Găeşti au avut loc o serie de transformări, mai ales în privinţa dotărilor.

Victor Babiuc
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite