Comisia europeană publică un ghid cu privire la aplicarea „testului privind reşedinţa obişnuită” pentru securitatea socială
0Comisia Europeană a publicat un ghid practic referitor la „testul privind reşedinţa obişnuită” prin care să ajute statele membre să aplice normele UE în materie de coordonare a sistemelor de securitate socială pentru cetăţenii UE care s-au mutat recent în alt stat membru.
Noul ghid oferă mai multă claritate în privinţa „testului privind reşedinţa obişnuită” realizat de UE şi va facilita aplicarea acestuia în practică de către autorităţile statelor membre.
László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a declarat că există în dreptul UE măsuri clare de protecţie care să împiedice cetăţenii să profite de sistemele de asigurare socială din alte ţări ale UE. Acest ghid va facilita aplicarea în practică a măsurilor de protecţie legate de «reşedin
Ghidul, elaborat în colaborare cu statele membre, clarifică conceptele separate de „reşedinţă obişnuită” şi „şedere temporară” sau „şedere”.
În temeiul dreptului UE, poate exista numai un singur loc de reşedinţă obişnuită şi, prin urmare, un singur stat membru responsabil de plata prestaţiilor de asigurări sociale bazate pe locul de reşedinţă.
Angajaţii şi lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă au dreptul să beneficieze de sistemul de securitate socială din ţara în care lucrează, iar persoanele inactive (de exemplu, pensionarii, studenţii) au dreptul să beneficieze de acesta în statul membru în care sunt „rezidenţi în mod obişnuit”. Stabilirea statului membru de „reşedinţă obişnuită” al unei persoane este importantă şi pentru lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în mai mult de un stat membru.