Claudiu Săvulescu, sau cum să ridici chimia la rang de artă. El este unul dintre elevii care au obţinut cel mai bun rezultat din istoria României la EUSO
0Claudiu Săvulescu, elev la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte, clasa a XI-a, este medaliatul cu aur la chimie al României, performanţă reuşită la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO) desfăşurată la Atena în aprilie 2014.
Încă din gimanziu, Claudiu a participat la toate olimpiadele de matematică şi chimie. „Îmi place cel mai mult chimia. M-a atras din primul moment. Se spune că chimia este tot ceea ce ne înconjoară”, ne-a spus Claudiu.
“A fost anul trecut în perioada 1-7 aprilie. România a participat cu două echipe, iar eu am fost membrul uneia dintre echipe. E cel mai mare premiu din istoria Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene. Eu am participat la Chimie. Am fost foarte fericit pentru că a fost cel mai mare rezultat al meu.M-am bucurat foarte mult. Am continuat să învăţ, pentru că sunt şi alte evenimente ma mari şi mai importante”, mai spune Claudiu.
MAI ARE TIMP ŞI DE DISTRACŢIE
Elevul de aur de la „Ienăchiţă Văcărescu” se pregăteşte acum pentru Olimpiada Naţională şi are în plan să participe la Olimpiada Internaţională de Chimie. “Ăsta e visul meu pe termen scurt. Am făcut sacrificii mari. Am muncit foarte mult, necesită destul de mult efort. Am nevoie şi de sprijinul profesorilor pentru asta. Pot să spun că am ceva timp liber, pentru că e important să poţi să te relaxezi. Am făcut şi activităţi de voluntarit în zonă. În rest, pot să spun că îmi place să citesc, să ascult muzică”, vorbeşte Claudiu despre activităţile care nu au legătură cu materia sa preferată.
Pe lângă studiul aprofundat, Claudiu s-a ocupat şi de ajutorarea semenilor săi care trăiesc în sărăcie, fiind membru la “Interact”, care se ocupă, printre altele şi cu cazuri sociale.
“Interact” este ramură a Clubului Rotary Internaţional, care este cea mai mare organizaţie nonguvernamentală la nivel global şi se ocupă cu sprijinirea comunităţii, a oamenilor care nu au posibilităţi.
STUDIAZĂ ÎN FIECARE ZI LA CHIMIE
“În fiecare zi muncesc la chimie şi în timpul în care îmi rămâne mai studiez şi la celelalte materii. În principiu învăţ la materiile care mă ajută pe viitor şi la materiile care au legătură cu chimia, adică fizica, matematica, biologie. Bineînţeles, nu renunţ la română, pentru că voi da Bacalaureatul”
ÎŞI DOREŞTE SĂ INOVEZE ÎN IDUSTRIA FARMACEUTICĂ
“Am de gând să urmez studii superioare în domeniul chimiei sau al ingineriei chimice. Nu m-am hotărât exact. Aş vrea ori în cercetare, ori în inginerie chimică. Mă gândesc să aplic la o facultate din Anglia, iar cercetarea aş prefera să o fac în industira farmaceutică”Body