Ce mobilier îşi făcuse pe comandă Ceauşescu, înainte să fie omorât la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din categoria de instrumente de scris de colecţie, pasionaţii vor putea alege vedeta licitaţiei - un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante şi rubine (preţ de pornire: 10.000 de euro)
Din categoria de instrumente de scris de colecţie, pasionaţii vor putea alege vedeta licitaţiei - un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante şi rubine (preţ de pornire: 10.000 de euro)

O garnitură de mobilier de birou din lemn de paltin şi un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care au aparţinut fostului dictator Nicolae Ceauşescu, care trebuia să ajungă în biroul său, în ianuarie 1990, au fost scoase la vânzare la târgul internaţional de construcţii şi instalaţii - Confort Construct&Instal, care s-a desfăşurat la Expo Arad.

Garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin este un cadou monumental pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceauşescu, produsă la Arad.

Pentru că au fost mai multe persoane care s-au interesat de mobilă, reprezentanţii fabricii unde a fost realizată s-au hotărât să o scoată la licitaţie, iar preţul de pornire să fie de 50.000 euro.

Garnitura face parte din Licitaţia de Mobilier de birou şi Instrumente de scris de colecţie şi cântăreşte numai puţin de 3 tone.

Mobilierul, compus dintr-o bibliotecă, o masă de birou şi un scaun, a fost fabricat la cea mai mare fabrică de mobilă din Arad, IMAR SA şi cântăreşte aproximativ trei tone.

ceausescu mobila

La realizarea mabilierului au lucrat zeci de persoane, printre care trei arhitecţi, patru proiectanţi şi 18 sculptori.

Comanda a venit de la administraţia Casei Poporului în mai 1989, cu termen de finalizare luna octombrie a aceluiaşi an.

Purtând denumirea „Cabinetul N.C.“, garnitura comandată urma să fie montată în cabinetul de lucru al lui Ceauşescu.

Materialul folosit la fabricarea mobilierului este lemnul masiv, din esenţe de paltin, mahon, nuc, cireş, trandafir, iar muncitorii de la Arad au avut nevoie de opt luni pentru a aduce totul la forma finală.

Fostul preşedinte n-a apucat să vadă niciodată mobilierul produs la Arad, deoarece garnitura a fost terminată abia în anul 1990, la câteva luni după ce Nicolae şi Elena Ceausescu au fost executaţi la Târgovişte.

ceausescu mobila

Din categoria de instrumente de scris de colecţie, pasionaţii vor putea alege vedeta licitaţiei - un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante şi rubine (preţ de pornire: 10.000 de euro). Un alt stilou scos la licitaţie este cel marca Tibaldi, model Da Vinci Code, din argint şi aur, ale cărui proporţii au fost calculate prin proporţia divină "Phi", conform comunicatului.

ceausescu mobila
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite