Cascadorul Gelu Vlădoiu, interpretul lui Zalmoxis, a murit. Va fi incinerat în straie de preot dac, iar cenuşa va fi împrăştiată pe ploaie, la Sarmizegetusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cascadorul Gelu Vlădoiu, cel care a interpretat rolul lui Zalmoxis, din filmul documentar cu acelaşi nume, a murit după o luptă cu o boală crâncenă. Gelu Vlădoiu a făcut cascadorii în multe filme în tinereţe, datorită înfăţişării sale de preot cu părul lung şi barba împletită.

Gelu Vlădoiu a murit după o lungă perioadă în care s-a luptat cu o metastază la pancreas, ficat şi bilă, anunţă apropiaţii.

„Dacul meu frumos şi bun s-a înălţat la stele. Ce mai poţi spune despre cel mai bun om de pe pământ? 

A fost comoara mea. Dumnezeu să-l aibă în pază lui”, a scris, pe Facebook, Elena-Ana Lacramioara Vlădoiu, soţia sa.

Va fi incinerat în haine de dac

Având în vedere pasiunea lui pentru istoria geto-dacilor, cât şi a implicării lui Gelu Vlădoiu în promovarea acestor valori în care credea, soţia sa a decis să-l incinereze îmbrăcat în costumul lui de preot dac.

„O parte din cenuşă să plece spre Sarmisegetusa şi să fie împrăştiată pe vreme de ploaie ca să se infiltreze în pământul sacru al Sarmisegetusei, iar cealaltă parte să rămână cu mine şi lângă mine. ... El toată viaţa a fost îngerul meu păzitor, acum mă veghează de Sus”, a mai spus soţia sa.

Cine a fost Gelu Vlădoiu

A lucrat 47 de ani în domeniul aviaţiei, mecanic structurist, dar a făcut şi cascadorii cu Szobi Cseh. Este mâhnit când vede câtă dezbinare este în poporul român şi că niciun eveniment nu mai reuşeşte să ne unească.

„Nu înţelegem că istoria e un ghid despre cum să mergem prin faţă, să nu repetăm greşelile, trebuie să mergem în spirală, nu în cerc din punct de vedere ideologic sau faptic. Mă mândresc cu filmele în care am jucat, cu locul I la secţia de rock în perioada aia, mă mândresc că am muncit 47 de ani în aviaţie şi am trecut cu brio prin meseria asta. Mă mândresc cu copiii mei”, declara pentru „Adevărul”.

I-a plăcut muzica, arta în general. La 20 de ani şi-a făcut o formaţie de rock, cu care câştiga locul I pe ţară. 

Gelu Vlădoiu a făcut cascadorii în multe filme în tinereţe, iar când a ieşit la pensie, datoritătă înfăţişării sale de preot cu părul lung şi barba împletită, a fost cooptat în filme istorice.


„Daniel Roxin m-a cooptat pentru filmul <<Zamolxis>>. Am făcut filmările în Fundata. Am mai jucat în filemele <<Înţelepţii getodaci şi secretul nemuririi>> sau <<În mijlocul lupilor>>. Trebuie să dezvoltăm cinematografia, literatura, arta în sine şi să scoatem istoria noastră în faţă, care este aur curat. Noi suntem vatra lumii. Totuşi, sunt unii din ţară şi din afară care ne îngroapă. Suntem singurul popor care ne certificăm prin aurul dacic. Noi ce facem? Nimic. Nouă românilor ne lipseşte calea, direcţia. De la buniul meu am învăţat o vorbă: daca vrei să mergi înainte uită-te înapoi, ca să vezi de unde ai plecat şi unde ai ajuns, să vezi cât mai ai până la atingerea scopului. România o văd bine peste 100 de ani. Avem cu ne mândri şi suntem cu mult înaintea multor popoare la inventivitate”, credea el.

Mesaje de condoleanţe pe reţelele sociale

„Drum Luminat cu Pace, Maestre Gelu Vladoiu! "Teleportat" din Timpuri trecute, retrăind la maxim viaţă unui dac, ne-ai povestit acum un an la Festivalul Dacilor de puterea Focului şi a cunoaşterii de sine, de vremurile ce le retrăim doar prin filmele şi documentarele tale, şi de soţia ta, Elena,  pentru care îţi făceai griji că ai lăsat-o acasă singură. 

„Gelu Vlădoiu, interpretul rolului lui Zalmoxis din filmul documentar pe care l-am realizat anul trecut, a plecat dintre noi. Îi rog pe cei care l-au apreciat să îi ajute soţia, bolnavă şi ea, cu o donaţie, mai mult decât binevenită în aceste clipe dureroase... Eu am făcut-o deja. Fă-o şi tu în acest cont deschis pe numele Vlădoiu Alexandru, fiul său, la ING Bank: RO85INGB0000999907361584”, a scris Daniel Roxin.

„Drum lin spre stele ♰ Gelu Vladoiu ♰ Dumnezeu ♰ să te odhinească în pace. Dincolo de curgerea timpului şi de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu şi Veşnic, din care vin toate şi prin care fiinţează toate cele ce sunt. Totul şi nimicul sunt suflarea Să, golul şi plinul sunt mâinile Sale, mişcarea şi nemişcarea sunt picioarele Sale, nicăieri şi peste tot este mijlocul Său, iar chipul Său este lumina. Nimic nu este făptuit fără de lumină şi tot ce vine din lumină prinde viaţă şi ia făptură”, a scris, ala rândul său, Daniel Roşcă.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Cascadorul din echipa marelui Szobi Cseh care trăieşte în spiritul dacic: „Nu înţelegem că istoria e un ghid despre cum să nu repetăm greşelile“

Unde se află Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece indicii care au dus la identificarea locului

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite