BAC 2014 Proba orală la Limba Română: 3.199 de elevi susţin examenul în judeţul Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3.199 de elevi dâmboviţeni susţin, marţi, prima probă a examenului de Bacalaureat 2014, proba orală la limba şi literatura română, în cele 30 de licee din judeţ. În total, în Dâmboviţa sunt 4.056 elevi dâmboviţeni care au s-au înscris la Bacalaureat, dintre care 876 sunt din promoţiile anterioare. În 2013 au dat Bacalaureatul 4.512 elevi, iar 311 nu s-au înscris la examen. Promovabilitatea a fost de 46,79%.

La probele de limbi străine s-au înscris 3.116 elevi, iar la competenţele digitale, 2925 de absolvenţi. 

În 2014, 568 de elevi nu vor da BAC-ul pentru că au rămas corigenţi. 

Tot mai mulţi elevi renunţă la BAC

În ultimii ani, experienţele de la BAC au fost dezastruoase pentru mii de elevi din ţară. Mulţi se sperie, iar alţii consideră că nu le este de folos acest examen. Anul acesta, 269 de elevi dâmboviţeni au decis să nu se prezinte la BAC.

“Am stat şi am analizat, am discutat cu directorii şcolilor şi am fost de părere că elevii trebuie să încerce, dar nu pot fi trimişi cu forţa, chiar dacă au absolvit liceul. Am discutat şi cu elevi şi mi-au spus unii că nu se simt în stare. Nu sunt foarte mulţi cei care nu s-au înscris la examen. Şi în Germania, Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Portugalia, ţări cu tradiţie şi cu un sistem educaţional bine pus la punct, sunt elevi care au absolvit cursurile liceale, dar nu se înscriu la BAC. S-a creat o psihoză la noi în ţară, atunci când elevii nu se înscriu, dar nu este obligatoriu. Pe noi ne îngrijorează, dar pe ei nu. Nu asta e problema, ci noi trebuie să menţinem BAC-ul la un standard de calitate. Este un examen care atestă maturitatea. Nu trebuie să facem din el un concurs de excelenţă, dar nici să coborâm ştacheta pentru a avea note mari”, a declarat pentru “Adevărul”, prof. Ovidiu Băsceanu, inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa.

Măsuri de precauţie din cauza căldurii

Meteorologii au anunţat pentru prima zi  de BAC temperaturi foarte mari pentru această perioadă, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa a transmis către toate centrele de examinare atenţionări în această privinţă. Profesorii trebuie să le asigure elevilor protecţie solară, dar şi apă plată.

“Ne propunem să nu avem sincope. Am rugat pe colegii mei să ia măsuri, în privinţa protecţiei solare. Toată lumea tebuie să aibă apă potailă. Avem şi asistent medical în cazuri mai grave”, a mai spus Băsceanu.

CALENDARUL PROBELOR

Elevii susţin, în perioada 10-12 iunie, proba orală de evaluare a competenţelor de limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2014. Rezultatul obţinut la această probă nu se calculează la media finală de la Bac 2014, dar un candidat nu poate promova examenul dacă nu participă şi la probele orale, atrage atenţia Ministerul Educaţiei.

Candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă, precizează Ministerul Educaţiei.

Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. 

Dacă sunt prinşi, candidaţii vor fi eliminaţi din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.

Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute.

Subiectele, elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), cuprind texte literare şi non-literare, funcţionale şi non-funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru Bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Cum se punctează examenul

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.

Probele orale se punctează cu patru calificative: începator, mediu (elevul are cunoştinte minime de comunicare), avansat (elevul are câteva dificultăţi de comunicare) şi experimentat, care este cel mai mare calificativ acordat de către profesorii examinatori.

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de Bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului şi se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de Bacalaureat.

Calendar Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014

10 - 12 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

1 - 13 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

16 – 20 iunie:  Evaluarea competenţelor digitale

23 - 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

30 iunie:  Limba şi literatura română – probă scrisă

1 iulie;  Limba şi literatura maternă – probă scrisă

2 iulie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă

4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă

7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 -10 iulie:  Rezolvarea contestaţiilor

11 iulie: Afişarea rezultatelor finale

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite