Asociaţia Literata a rememorat personalitatea lui Ioan Ianolide la Biblioteca Judeţeană din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul a beneficiat de prezenţa doamnei Constanţa Ianolide, soţia lui Ioan Ianolide, care a depănat amintiri legate de personalitatea soţului
Evenimentul a beneficiat de prezenţa doamnei Constanţa Ianolide, soţia lui Ioan Ianolide, care a depănat amintiri legate de personalitatea soţului

Asociaţia Literata, în colaborare cu Asociaţia pentru Cultură „Alfa” şi Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” a organizat joi, 4 mai 2017, la sediul bibliotecii judeţene din Târgovişte, conferinţa cu titlul „Ioan Ianolide – Deţinutul Profet”.

În cadrul conferinţei dl. Cătălin-Constantin Dumitru, preşedintele Asociaţiei Literata, a rememorat personalitatea lui Ioan Ianolide, cel ce a fost întemniţat timp de 23 de ani pentru “vina” de a-şi fi iubit credinţa ortodoxă şi neamul românesc chiar cu riscul pierderii propriei vieţi. 

Ioan Ianolide, student fiind în vârstă de 22 de ani, este închis în anul 1941 de regimul antonescian şi condamnat la 25 de închisoare grea pentru faptul că a continuat să ţină şedinţele Frăţiilor de Cruce – organizaţia de tineret a Mişcării Legionare care îşi propunea să facă educaţie morală şi naţională.

IOAN IANOLIDE

Este încarcerat mai întâi la Aiud, apoi la Piteşti, Văcăreşti, Târgu Ocna, Galaţi, Caransebeş, Jilava şi Gherla. În timpul detenţiei îşi întăreşte în mod deosebit credinţa creştin-ortodoxă şi ajunge să îl cunoască duhovniceşte pe Iisus Hristos căruia îi dedică din acel moment toată viaţa sa. Are un comportament exemplar prin toate temniţele pe unde trece, ajutând cu fapta şi cu sfatul pe toţi cei care aveau nevoie. Creşterea duhovnicească îi este facilitată de regimul de izolare specific mediului concentraţionar, dar, mai ales, de prezenţa în jurul lui a unor personalităţi spirituale deosebite: Valeriu Gafencu, Marin Naidim, Virgil Maxim, Anghel Papacioc şi alţii.

În 1964 este eliberat, împreună cu toţi ceilalţi deţinuţi politici, beneficiind de decretul de amnistie generală, cu toate că în anul 1959, fiind acuzat de complot pentru răsturnarea regimului comunist, primise încă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Ajuns în libertate află cu durere de moartea mamei sale, precum şi de căsătoria logodnicei sale (Valentina, sora lui Valeriu Gafencu), aceasta nemaiştiind nimic de soarta lui de foarte mulţi ani. Se căsătoreşte şi are mai multe locuri de muncă.

La începutul anilor 80 îşi aşterne pe hârtie amintirile, scriind renumita carte “Întoarcerea la Hristos – document pentru o lume nouă”, carte despre care părintele Gheorghe Calciu spune că este “cea mai adânc duhovnicească” dintre toate cărţile de memorialistică. Cartea a fost ferită de cenzura securităţii, a fost ascunsă şi scoasă din ţară clandestin, întorcându-se în ţară după revoluţie şi fiind publicată abia în anul 2006 prin grija măicuţelor de la Mănăstirea Diaconeşti. De acelaşi autor au apărut apoi volumele “Deţinutul profet” şi “Testamentul unui nebun” şi ele deosebit de spiritualizate.

Evenimentul a beneficiat de prezenţa doamnei Constanţa Ianolide, soţia lui Ioan Ianolide, care a depănat amintiri legate de personalitatea soţului.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost organizat un stand de carte al editurii Bonifaciu, doritorii putând să achiziţioneze cărţile scrise de Ioan Ianolide, şi nu numai, la preţ de editură. 

Formaţia instrumental-vocală „Basarabii” coordonată de dl. Alexandru Udrea a interpretat şi câteva melodii specifice tematicii conferinţei. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite