FOTO Zidul Morţii, ocolit pe ambele laturi începând de sâmbătă. Poliţia Rutieră supraveghează zona
0La două săptămâni de la cel de-al doilea accident mortal produs la Zidul Morţii, autorităţile au deschis în sfârşit circulaţia pe ambele laturi ale pilonului şoselei de centură. Zona va fi monitorizată de agenţiei ai Poliţiei Rutiere Suceava.
În urma măsurilor stabilite în întâlnirea de marţi a autorităţilor judeţene cu reprezentanţi ai constructorului SC Construcţii Feroviare SA Iaşi şi Direcţiei în Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, sâmbătă s-a realizat deschiderea traficului normal prin sensul giratoriu la Zidul Morţii, dar fără a se asigura posibilitatea întoarcerii de pe un sens pe altul al DN 17.
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, prin Sectia Drumuri Naţionale Suceava a construit două insule triunghiulare cu parapeţi din plastic de tip "New Jersey" , care au separat cele două sensuri de mers pe DN17, spre Gura Humorului, respectiv municipiul Suceava.
În plus, toată semnalizarea rutieră a fost refăcută conform noilor condiţii de circulaţie, fiind realizate benzi rezonatoare dinspre municipiul Suceava, marcajul orizontal şi au fost montate indicatoare de semnalizare verticală. Restricţiile de viteză impuse în această zona sunt în cascadă de la 70km/h, 50km/h, la 30km/h, specifice unui şantier în lucru.
„În cursul săptămânii viitoare se va instala un indicator rutier de tip consolă, transversal faţă de axul drumului, la o distanţă de circa 250 m de intersecţie, pe direcţia Gura Humorului – Suceava, care va furniza informaţii rutiere participanţilor la trafic”, a precizat prefectul Florin Sinescu.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, prin Serviciul Rutier, monitorizează începând de sâmbătă seară zona. Agenţii de poliţie vor dirija şi supraveghea circulaţia mai ales în condiţii de vizibilitate redusă cât şi pe timpul nopţii.
Demolarea Zidului Morţii, cerută de peste 500 de suceveni
Aproximativ cinci sute de persoane au participat, în urmă cu zece zile, la un marş pe DN 17 până la pilonul care susţine un pod al şoselei ocolitoare a Sucevei, numit "Zidul Morţii", pentru a atenţiona autorităţile să adopte măsuri pentru evitarea producerii de noi accidente mortale.
Acţiunea s-a desfăşurat la o săptămână de la accidentul în care un tânăr de 21 de ani din comuna suceveană Todireşti a murit după ce a intrat cu maşina în pilonul podului de pe şoseaua de centură a municipiului Suceava, poliţiştii stabilind că acesta nu a adaptat viteza la condiţiile de ceaţă densă şi mâzgă de pe carosabil.
În noiembrie 2012, un camion încărcat cu lemne a intrat, tot în condiţii de ceaţă densă, în acelaşi pilon, iar cele trei persoane aflate în cabină, între care un copil, şi-au pierdut viaţa.
În zona în care au avut loc accidentele a fost realizat un nod rutier cu un sens giratoriu pe sub şoseaua de centură, care subtraversează, practic, drumul naţional pe două viaducte unite prin pilonul construit în mijlocul DN17. Sub centură, în jurul pilonului se circulă acum în sens giratoriu, după ce mai mult de un an şoferii au fost nevoiţi să ocolească pilonul uriaş printr-o singură parte, printr-o curbă.
Şoseaua de centură a Sucevei, în lungime de 12,43 kilometri, este în construcţie din 2008 şi ar fi trebuit finalizată în vara anului 2012. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost depăşit din cauza lipsei finanţării sau a expropierilor.
Zidul Morţii a luat patru suflete: doi adulţi, un tânăr şi un copil
Vineri, 3 ianuarie, un tânăr de 21 de ani a murit după ce maşina în care se afla s-a izbit frontal în pilonul construit în mijlocul DN17 (E576). Accidentul s-a produs pe fondul neadaptării vitezei la ceaţa densă şi carosabilul acoperit cu mâzgă. În noiembrie 2012, doi adulţi şi un copil au murit striviţi în cabina unui camion încărcat cu lemne care s-a izbit frontal în Zidul Morţii. Alte câteva zeci de accidente uşoare au avut loc de-a lungul timpului în acea zonă.
În 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a afirmat în mai multe rânduri că în zonă va fi asigurat iluminat public iar accesul în intersecţie va fi făcut de la o distanţă mai mare faţă de pilonul construit în mijlocul drumului, dar aceste declaraţii nu au fost încă respectate.
Pe aceeaşi temă:
VIDEO Zidul Morţii, filmat din elicopter. Cum arată pilonul-capcană care a ucis deja patru persoane
„Aici se moare!”, mesajul cu care şoferii suceveni vor să demoleze Zidul Morţii
Măsurile luate de autorităţi la "zidul morţii": benzi rezonatoare şi lămpi luminoase suplimentare