Sute de bolnavi cu probleme psihice trăiesc în frig şi fără apă caldă. Un psihiatru îi vizitează din când în când

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii psihici internaţi în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna trăiesc în nişte condiţii imposibil de imaginat pentru vremurile în care ne află. Centrala termică a centrului nu funcţionează pentru că nu a fost achiziţionat combustibilul necesar, apă caldă nu mai este din luna august, iar contractul pentru telefonie fixă a fost sistat. Poate mai grav, la acest centru nu există medic psihiatru.

Cei 190 de bolnavi psihici internaţi în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna, din comuna suceveană Todireşti, trăiesc în nişte condiţii imposibil de imaginat pentru vremurile în care ne aflăm. Centrala termică a centrului nu funcţionează pentru că nu a fost achiziţionat combustibilul necesar, apă caldă nu mai este din luna august, iar contractul pentru telefonie fixă a fost sistat pentru a se mai face economii.

Poate mai grav, la acest centru nu există medic psihiatru. Postul este vacant din anul 2013, iar în prezent Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a încheiat un contract de colaborare cu un medic, ce mai trece din când în când pe la Costâna.

Angajaţii centrului de la Costâna s-au săturat să vină de acasă cu medicamente pentru bolnavi, să muncească cu căciuli pe cap, aşa că au semnat o petiţie prin care cer demisia directoarei DGASPC Suceava, Lilieana Flutur.

Printre problemele semnalate de aceşti angajaţi se numără: lipsa medicamentelor la baremul de urgenţă necesar acordării primului ajutor, lipsa unui medic psihiatru angajat care să monitorizeze constant starea psihică a beneficiarilor şi să adapteze tratamentul în funcţie de aceasta, lipsa apei calde şi a căldurii, lipsa personalului de îngrijire, cinci infirmiere având grijă de cei 190 de beneficiari ai centrului de la Costâna.

Reporterii ziarului „Adevărul” s-au deplasat la faţa locului constatând faptul că cele reclamate de angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna se confirmă. Celor de acolo, directoarea DGASPC Suceava, Lilieana Flutur, le-a interzis să furnizeze vreo informaţie despre ceea ce se întâmplă în centru, sub paravanul că instituţia nu are statut juridic, iar singura persoană ce ne poate oferi informaţii este purtătorul de cuvânt al direcţiei de asistenţă socială, Nicoleta Daneliuc.

Aceasta a explicat că DGASPC a făcut demersuri pentru a achiziţiona combustibilul necesar centralei termice cu care este dotat Centrul de la Costâna, urmând a fi desfăşurată o licitaţie în acest sens. Până atunci a fost cumpărată cantitatea de 25 de tone de combustibil lichid care va ajunge la centru în cel mai scurt timp.

„Între timp s-au cumpărat şi s-au pus la dispoziţia centrului, un număr de 15 aeroterme pentru a asigura necesarul de căldură până la ajungerea combustibilului, doar pentru pavilionul care nu este modernizat, unde sunt cazaţi 65 de beneficiari, pentru celelalte pavilioane, şeful centrului considerând că nu este necesar”, a precizat Nicoleta Daneliuc.

Ea a mai confirmat şi faptul că la Centrul de la Costâna există un post vacant de medic specialist psihiatru, însă care nu a fost ocupat din cauză că medicii psihiatri preferă să lucreze în cabinete medicale private sau în spitale. Daneliuc a mai arătat că există o colaborare cu un medic psihiatru din Fălticeni, iar procedura în cazuri de urgenţă prevede ca să fie apelat serviciul 112.

„Nefiind spital, ci un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, beneficiarii sunt stabilizaţi prin tratamentul pe care îl primesc, prescris de medicul specialist, prin medicul de familie şi sunt  antrenaţi în activităţi ergoterapeutice, în cadrul atelierelor din cadrul centrului, în vederea recuperării”, a mai explicat Nicoleta Daneliuc.

Aceasta a arătat că în ceea ce priveşte medicamentaţia, toate referatele de medicamente sunt onorate şi există un contract în vigoare cu două farmacii de unde pot fi achiziţionate medicamentele necesare.

La Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna sunt instituţionalizate 190 de persoane, din care 87 de femei şi 130 de bărbaţi. Cel mai vârstnic beneficiar este un bătrân de 87 de ani. Pe lângă afecţiunile neuropsihiatrice, persoanele aflate în acest centru prezintă şi afecţiuni somatice: cardiace, respiratorii, afecţiuni ale sistemului circulator, boli ale sistemului osteo – articular, boli ale ochiului sau ale urechii.

Alte ştiri pe această temă:

Legea antifumat a dat peste cap Spitalul Socola: bolnavii psihic devin agresivi fără ţigări, iar asistentele sunt obligate să-i scoată în afara unităţii pentru a fuma

FOTO Tratamentul unei artiste handmade: cu un ac şi o hârtie îi vindecă pe oamenii cu boli psihice

Expert psiholog: „Grădiniţa groazei din Constanţa există pentru copii şi în instanţă“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite