Ofiţer acuzat de fals în declaraţii, numit şef la IPJ Suceava în locul poliţistului trimis în judecată pentru abuz în serviciu
0Şeful IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a fost suspendat din funcţie şi pus la dispoziţia conducerii IGPR după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. În locul lui a fost numit comisarul şef Ioan Crap, acuzat de Agenţia Naţional de Integritate de fals în declaraţii.
Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a fost suspendat din funcţie şi pus la dispoziţia conducerii IGPR după ce marţi a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru abuz în serviciu contra interselor publice.
Todiruţ este acuzat că în anul 2006 a prejudiciat bugetul Ministerului de Interne cu 5,86 milioane de lei cumpărând la suprapreţ o clădire în care acum funcţionează Poliţia municipiului Suceava. Deşi avea alocaţi 2,5 milioane de lei, iar clădirea a fost evaluată la şase milioane de lei, IPJ Suceava a plătit 11,9 milioane de lei pentru a cumpăra fostul sediu administrativ al fabricii de tricotej Zimbru de la SC Servicii Comercial SRL, firmă administrată de omul de afaceri Constantin Bujorean.
Începând de miercuri, printr-un ordin al Ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, la conducerea IPJ Suceava a fost împuternicit pentru o perioadă de şase luni comisarul şef Ioan Iulian Crap, fostul adjunct al lui Todiruţ.
Ioan Crap a mai ocupat funcţiile de şef al secţiilor de poliţie municipală Rădăuţi, Fălticeni şi Suceava, fiind numit adjunct al şefului IPJ în iulie 2010.
În data de 9 decembrie 2009, Agenţia Naţională de Integritate a publicat un comunicat de presă în care informa că a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava „în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul Crap Iulian Ioan, comisar şef în cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi, a infracţiunii de fals în declaraţii”.
Inspectorii ANI susţineau atuncă în urma verificărilor, s-a constatat faptul că datele înscrise în declaraţiile de avere depuse de Ioan Crap în anii 2005, 2007 şi 2008 „sunt incomplete şi inexacte”. Mai exact, comisarul şef Ioan Crap nu şi-ar fi declarat un autoturism Volswagen Passat şi mai multe suprafeţe de teren pe care le deţine în judeţele Suceava şi Botoşani.
NUP de la Parchet, nicio soluţie încă de la ANI
Comisarul şef Ioan Crap susţine că şi-a rezolvat problema cu Agenţia Naţională de Integritate. Crap a explicat că în urma sesizării ANI, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au făcut cercetări şi s-au pronunţat în dosar cu soluţia neînceperii urmării penale.
Ghinionul lui Ioan Crap a fost că a primit NUP în 2010, în perioada când a fost schibată legislaţia în baza căreia funcţiona Agenţia Naţională de Integritate. Aşa că deşi a fost iertat de procurori, Crap a primit de la ANI o adresă prin care era informat că în cazul său a fost demarată procedura de evaluare a averii. Xcrap susţine că a ieşit basma curată şi în urma verificărilor inspectorilor ANI.
„Am fost anul trecut la Agenţia Naţională de Integritate şi verbal mi-au spus că nu mai au nicio problemă cu mine. Nici până astăzi nu am primit însă nicio hârtie oficială cu concluziile verificărilor”, a declarat comisarul şef Ioan Crap.
Terenuri şi maşini, omise în declaraţiile de avere
Iată care sunt greşelile comise de comisarul şef Ioan Crap în declaraţiile de avere, considerat de inspectorii ANI ca fiind fals în declaraţii:
„În declaraţia de avere depusă în anul 2005:
• a menţionat faptul că deţine 0,18 ha teren intravilan în Comuna Ştefăneşti, în realitate, terenul având o suprafaţă de 0,156 ha;
• a menţionat un teren în suprafaţă de 7,00 ha în Comuna Ştefăneşti, din categoria ”alte terenuri extravilane, dacă se află în circuitul civil”, însă, din documentele solicitate instituţiilor competente, a rezultat faptul că domnul CRAP IULIAN IOAN a achiziţionat 3,46 ha teren extravilan din categoria ”păşune”;
• a menţionat un teren în suprafaţă de 0,6 ha în Comuna Şcheia, din categoria ”alte terenuri extravilane, dacă se află în circuitul civil”, în fapt, suprafaţa reală a terenului fiind de 0,5 ha;
• la rubrica ”bunuri mobile” nu a menţionat un autoturism marca Volskwagen Passat (bun ce apare menţionat în declaraţia de avere din 2004). Autoturismul nu apare nici la rubrica ”Bunuri mobile înstrăinate în ultimele 12 luni”.
În declaraţia de avere depusă în anul 2007:
• a menţionat că deţine 11,5 ha teren agricol în Comuna Ştefăneşti, însă, din contractele de vânzare-cumpărare, a rezultat faptul că acesta deţine un teren arabil în suprafaţă de 13,42 ha;
• a menţionat un teren în suprafaţă de 8,5 ha în Comuna Ştefăneşti, din categoria ”alte terenuri extravilane, dacă se află în circuitul civil”, însă, din documentele solicitate instituţiilor competente, a rezultat faptul că domnul CRAP IULIAN IOAN a achiziţionat 6,03 ha teren extravilan din categoria ”păşune”;
• a menţionat un teren în suprafaţă de 0,3 ha în localitatea Voroneţ, dobândit în anul 2006, în realitate, acesta fiind dobândit în anul 2004, motiv pentru care acesta trebuia menţionat şi în declaraţia de avere depusă în anul 2005;
• nu a menţionat spaţiile de producţie, în suprafaţă de 1.800 mp din Comuna Ştefăneşti;
• a menţionat în mod eronat venituri ale titularului din salariu, în cuantum de 51.113 lei, şi ale soţiei, în cuantum de 9.439 lei, faţă de suma reală obţinută, de 73.207 lei, venituri din salarii ale titularului, respectiv, 13.410 lei, venituri din salarii ale soţiei acestuia.
În declaraţia de avere depusă în anul 2008:
• a menţionat că deţine 25,00 ha teren agricol în Comuna Ştefăneşti, însă, în realitate, acesta deţine un teren arabil în suprafaţă de 28,55 ha;
• nu a menţionat un teren în suprafaţă de 0,64 ha, situat în intravilanul Comunei Ştefăneşti;
• nu a menţionat un imobil cu destinaţia de magazin alimentar, în suprafaţă de 98 mp, situat în Comuna Şcheia;
• a menţionat în mod eronat venituri ale titularului din salariu, în cuantum de 46,032 lei, şi ale soţiei, în cuantum de 17.361 lei, faţă de suma reală obţinută de 19.503 lei, venituri din salarii ale titularului, respectiv, 33.052 lei, venituri din salarii ale soţiei acestuia.
În toate declaraţiile de avere, persoana verificată nu a menţionat terenul în suprafaţă de 100 mp, situat în intravilanul Comunei Şcheia, în prezent, terenul figurând în intravilanul Municipiului Suceava”, se arată în comunicatul de presă emis de ANI în data de 9 decembrie 2006.
Citeşte şi:
FOTO Locomotivă din tezaurul naţional, furată pe bucăţi de hoţii de fier vechi
Ponta, în pelerinaj la Putna şi Cacica, a fost întâmpinat cu "Bine ai venit, Măria Ta!"
Programul Festivalului de Artă Medievală "Ştefan cel Mare" Suceava 2013