Poliţişti şpăgari, filmaţi cu camere ascunse instalate în Loganul de serviciu
0Cinci agenţi de la Secţia de Poliţie Rurală Moara au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Poliţiştii au fost înregistraţi cu camere ascunse în timp ce negociau şpăgi pentru a trece cu vederea încălcări ale legislaţiei rutiere.
Vasile Romică Albu, Vlad Nastasiea, Cristian Ştefanovici, Vasile Popovici şi Gabriel Constantin Marţincu, agenţi la Secţia de Poliţie Rurală Moara, au fost trimişi în judecată, marţi, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Ancheta în acest dosar a pornit de la o sesizare făcută chiar de unul dintre colegii poliţiştilor şpăgari. Ofiţerii anticorupţie au montat camere ascunse într-o autospecială Dacia Logan a Secţiei de Poliţie Rurală Moara. Pe înregistrări anchetatorii au descoperit numeroase situaţii în care poliţiştii luau şpagă pentru a trece cu vederea încălcări ale legislaţiei rutiere sau pentru a aplica contravenienţilor sancţiuni mai mici.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cel mai „activ” a fost chiar şeful postului de poliţie din comuna Moara, agentul Vasile Romică Albu. Acesta a fost înregistrat de 11 ori în timp ce lua şpagă. Vlad Nastasiea a fost trimis în judecată pentru o infracţiune de luare de mită, iar Cristian Ştefanovici, Vasile Popovici şi Gabriel Constantin Marţincu sunt acuzaţi pentru câte două infracţiuni de luare de mită.
Şpăgi între 50 şi 200 de lei
Conform procurorilor, poliţiştii cereau şpăgi între 50 şi 200 de lei. Poliţiştii au luat mită de la şoferi care au depăşit pe linia continuă, aveau montate faruri xenon pe faza scurtă, transportau animale fără documente sanitar-veterinare, aveau maşinile supraaglomerate sau transportau lemne fără documente legale.
Accident provocat de un şofer băut, „evaporat” în acte
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în data de 22 ianuarie 2014 agentul Vasile Romică Albu a fost sesizat, prin serviciul 112, despre producerea unui accident rutier. Deşi şoferul era beat la volan, poliţistul nu l-a sancţionat, ba chiar a falsificat şi procesul verbal de constatare.
„Deşi a procedat la identificarea persoanei responsabile şi a constatat prin propriile simţuri că aceasta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, nu a luat măsurile legale referitor la sancţionarea penală sau contravenţională şi, mai mult, a inserat menţiuni false în fişa de eveniment şi registrul de evidenţă”, se arată în rechizitoriu.
„Inculpaţii au cauzat o vătămare gravă drepturilor şi intereselor legitime ale instituţiei pe care o reprezintă, prin ştirbirea încrederii populaţiei în eficienţa şi corectitudinea agenţilor statului în aplicarea normelor de drept”, a precizat procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Alte ştiri din Suceava:
Luptătorul MMA Ghiţă „Ursul Carpatin” Ignat, condamnat la patru ani de închisoare
Două şcoli din Suceava, închise din cauza viscolului
Fenomen natural tulburător pe cerul Sucevei. Luna, înconjurată de "praf de diamant"