O şcoală din Rădăuţi în care s-a investit 800.000 de euro se transformă în adăpost pentru oamenii străzii. Autorităţilor nepăsătoare dau din umeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a pompat aceşti bani acum 10 ani, iar clădirea a fost finalizată într-un an de zile în proporţie de 90%. Constructorul nu a fost plătit nici până azi pentru lucrare şi acum nimeni nu pare interesat ca şcoala să fie dată în funcţiune. După aproape zece ani de la sistarea lucrărilor, conducerea Colegiului Tehnic Rădăuţi încearcă să preia clădirea.

Bătaia de joc a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava în colaborare cu Ministerul Educaţiei pare să capete accente tragi-comice în Suceava. După ce au pompat peste două milioane de euro în clădirea Casei Corpului Didactic din comuna Şcheia, un imobil plasat izolat, în câmp, fără nicio logică, au lăsat de izbelişte şi o şcoală din municipiul Rădăuţi, ce ar putea deveni utilă comunităţii.

Contractul pentru realizarea acestei unităţi de învăţământ a fost semnat încă de la sfârşitul anului 2006, cu termen de finalizare de 12 luni, cu firma de construcţii Conprin din localitatea Dărmăneşti. Noua unitate de învăţământ ce ar fi trebuit să devină Şcoala Gimnazială nr. 6 Rădăuţi are 12 săli de clasă, sală de sport, spaţiu de joacă şi parcare.

Toate au fost gata încă din 2007, constructorul respectându-şi contractul şi tot de atunci nu mai lipseşte decât racordarea la utilităţi, ceea ce nu ar fi greu de realizat, deoarece şcoala se află în cartierul Obor, chiar între blocuri, şi nu în câmp deschis, cum este cazul clădirii Casei Corpului Didactic. De aproape zece ani, de când s-au sistat lucrările, clădirea nu a fost păzită, devenind uneori adăpost pentru oamenii străzii, iar lucrările efectuate deja au început să se degradeze, în timp ce curtea interioară este plină de buruieni şi gunoaie.

IŞJ Suceava a fost executat silit pentru că nu a plătit constructorul de la şcoala din Rădăuţi

Pentru că nu şi-a primit banii pentru ce a făcut, constructorul a pus lacătul pe clădire şi a acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, iar judecătorii i-au dat dreptate.

„Prin urmare, la sfârşitul anului 2015, IŞJ Suceava a achitat suma pentru care a fost executat silit în valoare de 3.835.356 lei, reprezentând plata datoriei, dobânzi datorate, cheltuieli de judecată şi onorarii. La momentul actual, clădirea este în proprietatea constructorului. IŞJ va inventaria lucrările conform sumei achitate. Clădirea urmează a fi predată beneficiarului ei, Consiliul Local Rădăuţi.

Deoarece în perioada 2010 – 2015 construcţia a suferit o serie de degradări şi distrugeri ale finisajelor şi ale unor părţi de lucrări executate, constructorul se află în etapă de remediere a acestora şi de aducere a construcţiei la stadiul de predare. Constructorul trebuie să finalizeze, inventarieze şi să predea obiectivul până la data de 15 martie 2016”, a transmis purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei.

În tot acest timp clădirea a ajuns să pară că nu aparţine nimănui. Dacă toate aceste inconveniente vor dispărea, Primăria municipiului Rădăuţi va prelua această unitate de la IŞJ, urmând să o atribuie Colegiului Tehnic din Rădăuţi. La această unitate de învăţământ învaţă 1.500 de elevi, în două schimburi, fiind necesare spaţii suplimentare.

„Elevii de la şcoala noastră învaţă în două schimburi. Este vorba despre 1.500 de elevi în 56 de clase şi avem 21 de săli. Şansa este că au practică şi încercăm să facem nişte permutări, deoarece nu putem să folosim laboratoarele de chimie şi fizică, acestea fiind transformate în săli de clase. Reuşim să facem cumva faţă, dar cu greu din cauza spaţiului. Şcoala asta nouă, construită în cartierul Obor, a pornit ca o şcoală gimnazială şi grădiniţă, dar pentru că numărul elevilor este în scădere, noi am insistat să ne-o dea nouă.

Am discutat la Inspectoratul Şcolar şi am primit susţinere în acest sens, problema este că lucrarea de construcţie a şcolii nu a fost achitată şi nu este finalizată, conducerea IŞJ neputând face recepţia lucrării. Este spaţiu suficient, este curte destul de mare. Această şcoală trebuie finalizată”, a explicat profesorul Gelu Ţugulea, directorul Colegiului Tehnic Rădăuţi.

După estimările acestuia, ar mai fi nevoie de aproximativ un milion de lei, bani din care s-ar face racordul la utilităţi şi s-ar achiziţiona şi mobilierul necesar.

„Lucrările nu sunt abandonate, aşa cum se spune, dar constructorul încă nu şi-a recuperat banii pentru cât a lucrat. Mie personal îmi pare rău că s-a ajuns aici din indolenţa unor şefi care au refuzat să plătească, chiar în momentul când lucrările au fost finalizate în proporţie de 90%. Noi am lucrat foarte bine cu acest constructor, dar înţelegem situaţia ingrată în care este”, susţine Igo Kofler, director tehnic în cadrul Primăriei Rădăuţi.

În acest timp, Valerian Turiceanu, reprezentantul firmei Conprin Dărmăneşti, încearcă să-şi recupereze banii cheltuiţi încă de acum zece ani, pe tencuiala deja distrusă.

„Mă doare sufletul când văd cum se degradează totul. Sălile de acolo ar fi perfecte pentru noi. Am vrea să transferăm acolo învăţământul profesional şi să amenajăm ateliere tehnice”, a concluzionat directorul Colegiului Tehnic Rădăuţi, Gelu Ţugulea.

Alte ştiri pe această temă:

Două milioane de euro investite într-o clădire din mijlocul pustietăţii. Casa Corpului Didactic din Suceava, construită într-o zonă fără curent electric

Construcţia unei şcoli din Suceava a fost blocată din cauza disputei dintre primărie şi Mănăstirea Probota

Peste 250 de copii dintr-o localitate din Suceava nu au unde să meargă la grădiniţă, iar alţi 314 se chinuie într-o şcoală care stă să cadă peste ei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite