Latifundiarul Pimen atacă legea vânzării terenurilor la străini: „Curată trădare de ţară, dispreţ total faţă de eroii neamului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a condamnat în termeni duri una dintre legile privitoare la trecerea în proprietate privată a unor terenuri din patrimoniul statului român, în condiţiile în care eparhia pe care o conduce administrează 10.000 de hectare de pădure şi încearcă de 14 ani să obţină în Bucovina alte 166.000 de hectare de pădure.

Înalt Preasfinţitul Pimen Suceveanul (86 de ani), Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a făcut o declaraţie controversată duminică, 10 iulie, la Mănăstirea Putna. Ierarhul ortodox a condamnat în termeni categorici statul român pentru „legea vânzării de terenuri străinilor“, în condiţiile în care eparhia pe care o conduce încearcă de peste 10 ani să obţină, în baza legilor care reglementează retrocedările, păduri în Suceava echivalente cu 20% din suprafaţa judeţului.

Câteva sute de credincioşi creştin-ortodocşi au participat la sărbătorirea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna şi au ascultat declaraţia liderului bisericesc. A fost oficiată o slujbă, în faţa celei mai cunoscute ctitorii bisericeşti a voievodului Ştefan cel Mare. La serviciul religios au luat parte 55 de preoţi, în frunte cu ÎPS Pimen.

„Ca părinte duhovnicesc, adresez tinerilor îndemnul: citiţi cât mai mult din publicistica lui Mihai Eminescu! Veţi găsi aceste pagini publicate sub formă de broşuri şi la biblioteca fiecărei parohii şi mănăstiri din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Îndreptaţi-vă paşii şi inimile cât mai des spre Putna. Acolo vă veţi întâlni şi cu Mihai Eminescu, cel care ni l-a înfăţişat pe Stefan cel Mare ca model de trăire a virtuţilor creştineşti şi patriotice. Să citiţi cu glas sau în şoaptă, în faţa bustului său, poezia «Doina», numită de un bun român «o rugăciune» şi veţi înţelege cel mai bine, când veţi ajunge în Parlament sau în Guvern, cum să conduceţi ţara. Veţi înţelege cât de mult au greşit parlamentarii de azi, dând legea vânzării de terenuri străinilor. Au fost înstrăinate peste două milioane de hectare – curată trădare de ţară, dispreţ total faţă de eroii neamului care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă pentru apărarea pământului ţării, sfinţindu-l cu sângele lor“, spus ÎPS Pimen, la finalul slujbei religioase.

14 ani de luptă în instanţă pentru 166.000 de hectare de pădure

ÎPS Pimen probabil a uitat de faptul că de 14 ani de zile duce o luptă cu statul român, prin care solicită 166.000 de hectare de pădure în Bucovina, întindere echivalentă cu 20% din suprafaţa judeţului Suceava. Arhiepiscopia condusă de ÎPS Pimen are în administrare nu mai puţin de 10.000 de hectare de pădure, valoare de piaţă a fondului forestier fiind estimată la aproximativ 100 de milioane de euro.

În urmă cu mai bine de un an de zile ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – instanţa supremă a României, o contestaţie în anulare în dosarul Fondului Bisericesc. Cererea a fost respinsă, dar bătălia pentru cele 166.000 de hectare de pădure din Suceava, solicitate în instanţă Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB), nu s-a terminat.

La Curtea de Apel Cluj, a fost depusă recent o nouă solicitare a FBORB – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin care, în calitate de revizuent reclamant, cere revizuirea hotărârii rămase definitive prin care fundaţia nu a fost împroprietărită, cum se dorea, cu un teren echivalent cu 20% din suprafaţa judeţului Suceava.

La jumătatea lunii ianuarie a anului 2015, FBORB, reprezentată legal prin ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a depus o cerere de Contestaţie în Anulare, împotriva deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de menţinere ca definitivă a soluţiei date de Curtea de Apel Cluj prin care pădurile revendicate de FBORB rămân în proprietatea statului.

De-a lungul timpului, ÎPS Pimen, spionul Securităţii în SUA, Germania şi Israel, precum şi turnător la Mănăstirea Putna a avut tot felul de declaraţii care mai de care mai ieşite din comun.

În vara anului 2013, Arhiepiscolul Sucevei a lăudat declaraţia antigay a deputatului Ştefan Alexandru Băişanu, care s-a poziţionat împotriva celor care „confundă funduleţul cu fericirea”, el precizând că familia creştină, care este nucleul societăţii, poate fi distrusă de căsătoria unui bărbat cu un alt bărbat.

În aceeaşi vară, ÎPS Pimen a avut un discurs dur la adresa Uniunii Europene spunând că e mai rău în România aflată în UE decât pe vremea comunismului.

„Era rău în timpul regimului comunist ateu. Mai rău în timpul acestui regim, Uniunea Europeană”, declara la acea vreme ÎPS Pimen.

La sfârşitul anului 2014, Arhiepiscolul Sucevei şi Rădăuţilor a criticat decizia prin care religia a fost eliminată dintre disciplinele studiate în mod obligatoriu în şcolile din sistemul public de educaţie.

„Scoaterea religiei din şcoli este un atentat la fiinţa naţională, la credinţa neamului, ofensă adusă maiestăţii divine”, a spus ÎPS Pimen.

Nici educaţia pentru sănătate din programa şcolară nu a scăpat de criticile Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, acesta considerând că „promovează şi încurajează păcatul desfrânării”.

„Vedem că astăzi elevii în şcoală, pe lângă cunoştinţele folositoare lor şi societăţii, primesc şi învăţături nesănătoase pentru viaţa lor, la vârsta lor necoaptă, învăţături cu titlul Educaţia pentru sănătate, educaţie care în realitate promovează, încurajează păcatul desfrânării, lucru care nu se întâmplă în şcoala niciunei altei religii necreştine”, transmitea ÎPS Pimen în primăvara anului trecut.  

Alte ştiri pe această temă:

ÎPS Pimen atacă educaţia pentru sănătate din programa şcolară, în Pastorala de Paşte: „Promovează şi încurajează păcatul desfrânării“

VIDEO ÎPS Pimen: „Scoaterea religiei din şcoli, atentat la fiinţa naţională, la credinţa neamului, ofensă adusă maiestăţii divine”

IPS PIMEN: "Rău era pe vremea comuniştilor, dar mai rău cu Uniunea Europeană"

Arhiepiscopul Sucevei laudă declaraţia antigay a liberalului care s-a poziţionat împotriva celor care „confundă funduleţul cu fericirea“

Procesul fără sfârşit al lui ÎPS Pimen. Cum încearcă prelatul ortodox să intre în posesia a 166.000 de hectare de pădure

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite