Istoria celui mai mare viscol: 4.000 de oameni au murit după ce un strat de opt metri de zăpadă a acoperit vestul Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
4.000 de iranieni au murit în urma viscolului din 1972. FOTO www.whateverweather.weebly.com
4.000 de iranieni au murit în urma viscolului din 1972. FOTO www.whateverweather.weebly.com

În luna februarie a anului 1972 a avut loc cel mai puternic viscol din istorie. Între 3 şi 9 februarie 1972, Iranul a fost lovit de temperaturi scăzute şi ninsori puternice, în urma căruia au murit circa 4.000 de oameni. Zăpada a ajuns să măsoare în unele locuri şi opt metri. În mai multe sate, nici măcar o persoană nu a scăpat cu viaţă.

În urmă cu aproape jumătate de veac, un viscol puternic a lovit Orientul Mijlociu. Cel mai afectat stat a fost Iranul, unde nu mai puţin de 4.000 de persoane şi-au pierdut viaţa. Marele viscol din 1972 a şters de pe hartă 200 de sate din ţara aflată între Golful Persic şi Marea Caspică.

Această furtună puternică a început la sfârşitul lunii ianuarie a anului 1972 şi a afectat vestul Iranului şi Azerbaidjanul. În perioada 3 – 8 februarie, zăpada a atins în unele locuri o înălţime de circa opt metri. Viscolul a pus la pământ zeci de linii telefonice, a îngropat trenuri de călători, a distrus state şi a zdrobit mai multe maşini în urma lui.

Autorităţile au anunţat atunci că cea mai mare parte a Iranului occidental a fost îngropat în întregime în zăpadă timp de o săptămână. Puţinii supravieţuitori ce au reuşit să reziste temperaturilor de -25 de grade Celsius nu aveau apă, hrană, căldură şi medicamente. După terminarea viscolului puternic, o gripă puternică a afectat zona rurală a Iranului, lipsa medicamentelor afectând sute de persoane.

La data de 9 februarie 1972, după aproape o săptămână în care a nins constant, viscolul s-a oprit pentru scurt timp. Salvatorii s-au deplasat cu elicoptere în vestul Iranului de unde au preluat puţinii oameni ce au scăpat cu viaţă şi i-au transportat în satele din estul ţării.

Conform rapoartelor Associated Press, salvatorii, care au ajuns în satul Sheklab, au fost nevoiţi să sape timp de două zile în stratul gros de zăpadă ce ajungea la o înălţime de opt metri. Aceştia au găsit în primă fază 18 cadavre îngheţate. Din cei 100 de locuitori ai satului nici măcar o persoană nu mai era în viaţă.

„Mii de săteni iranieni nu sunt de găsit după un viscol ce a durat o săptămână. Stratul de zăpadă a ajuns să măsoare între 3 şi 8 metri, după ce ani în şir ţara a fost lovită de o secetă puternică. Ziarele au dat dispărute un număr 6.000 de persoane. (...) Cel puţin 4.000 de săteni din zona Ardekan sunt blocaţi sub o zăpadă ce depăşeşte în unele locuri opt metri”, scriau jurnaliştii de la New York Times la data de 10 februarie 1972.

Un alt viscol a început la data de 11 februarie 1972, obligând salvatorii să renunţe la căutările lor. Aceştia au plecat cu elicopterele armatei, însă au lăsat în urma lor două tone de pâine sperând ca unii oameni să reuşească să sape un tunel şi să iasă la suprafaţă.

Un alt viscol puternic ce a dus la moartea a aproape 1.000 de persoane a avut loc în anul 2008 în Afghanistan. Autorităţile au estimat atunci că 926 de oameni şi-au pierdut viaţa.  

Alte ştiri pe această temă:

Ajutor nesperat pentru satul ascuns în munţi: pompierii şi-au croit drum prin nămeţi pentru a ajunge la cei 12 localnici

Vremea rea face ravagii şi la sud de Dunăre. Avertizare pentru românii care călătoresc în Bulgaria

Bilanţul codului portocaliu în judeţul Tulcea: 115 stâlpi de medie tensiune au fost rupţi, zeci de localităţi lăsate fără curent electric

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite