FOTO Recunoaşteţi vandalii? Acte inexplicabile de distrugere pe traseul celui mai frumos proiect de voluntariat realizat în 2014 în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseul reabilitat în vârful Călimanilor FOTO Facebook/Tasuleasa Social
Traseul reabilitat în vârful Călimanilor FOTO Facebook/Tasuleasa Social

Peste 250 de voluntari muncesc de la începutul verii la reabilitarea unuia dintre cele mai spectaculoase trasee montane din România: Via-Maria-Theresia, din munţii Călimani. Munca lor a fost batjocurită în bună măsură prin acte de vandalism inexplicabile.

Via-Maria-Theresia este o potecă care străbate munţii Călimani pe o lungime de 42 de kilometri şi care a fost folosită de către grănicerii imperiului Austro-Ungar, în timpul împărătesei Maria Theresa (1740-1780). Acest drum a servit odinioară aprovizionării frontului şi se povesteşte că se circula pe el cu trăsura.

În ultimul an şi jumătate, voluntarii Asociaţiei Tăşuleasa Social au muncit pentru reabilitarea drumului, iar lucrările s-au intensificat de la începutul verii. 

Lucrările au constat în: amplasarea a 440 de borne de marcaj din lemn, semnalizate cu 4.000 de plăcuţe reflectorizante, îndepărtarea vegetaţiei mici de pe potecă de-a lungul a zeci de kilometri, îndepărtarea pietrelor, montarea de mobilier rustic pentru popas şi de panouri informative.

Printre altele, cei 250 de voluntari care au luat parte la proiect au cărat în spate, pe distanţe de zeci de kilometri, stâlpi în greutate de 15 kilograme şi 2,5 metri lungime folosiţi la marcarea traseului.

"Pentru fiecare stâlp am săpat gropi adânci de cel puţin 60 de centimetri şi am clădit în jurul lor momâi de pietre, pentru că ne-am dorit ca stâlpii să fie trainici şi să reziste ani de-a rândul pe traseu, fără a fi afectaţi de condiţiile meteo: de vânturi, ploi sau zăpezi. În acest moment suntem însă foarte trişti. Se pare că nu din cauza condiţiilor meteo, ci din cauze umane neînţelese de noi, câţiva stâlpi au suferit o serie de acte de vandalism", arată membri Tăşuleasa Social, pe site-ul de prezentare.

Patru stâlpi scoşi din pământ şi incendiaţi

Pe câţiva dintre stâlpi vandalii şi-au scrilejit şi numele cu cuţitul (foto jos).

calimani

"Încă de săptămâna trecută am găsit mai mulţi stâpli cu nume scrise pe ei şi totodată am descoperit deşeuri abandonate lângă un stâlp, în timp ce pe site-urile de socializare apărea fotografia autorilor alături de un stâlp şi de mormanul de deşeuri care a rămas acolo, mărturie a trecerii lor. Zilele trecute am avut surpriza neplăcută de a găsi pe una dintre mesele amplasate în locurile de popas, scrijelit adânc în lemn numele unui alt trecător. Dar astăzi am descoperit forma pură a vandalismului: patru dintre stâlpi au fost scoşi din pământ şi arşi complet în foc. Pentru noi este de neînţeles plăcerea unora de a distruge munca altora. Sperăm totuşi ca într-o zi ei să aibă experienţa pozitivă de a crea ceva frumos împreună cu noi. Până când acea zi va veni, noi vom continua să contribuim la înfrumuseţarea ţării noastre prin voluntariat. La fel cum nu ne-am lăsat descurajaţi de ritmul tăierilor de lemne şi am continuat să împădurim, la fel nu ne lăsăm descurajaţi nici de aceste acte de vandalism, şi îi invităm pe toţi cei care au încredere în puterea schimbării să ni se alăture. Iar celor care deja au făcut-o, le mulţumim!".

Maraton pentru alergători şi biciclişti la inaugurarea traseului

Două dintre numele scrijelite sunt Ioan Bîcă şi Vasile Răcilă, cu variaţiuni ale clasicului mesaj "... a fost aici în 2014".

Pe de altă parte, sâmbătă 16 august are loc pe traseul reabilitat, la inaugurarea acestuia, una dintre cele mai importante competiţii de anduranţă organizate în România.

"Maratonul Via-Maria-Theresia, care se va desfăşura în Munţii Călimani în data de 16 august, este la prima ediţie şi cuprinde probe de maraton şi mountain-biking, pe o distanţă de 42,195 km. De asemenea, competiţia include şi proba de semi-maraton, pe acelaşi traseu ca primele două, doar până la kilometrul 21,0975. Pentru traseul de maraton, diferenţa de nivel pozitivă este de 1671 m, iar diferenţa de nivel negativă este de 2108 m", spun organizatorii. În total, s-au înscris 300 de concurenţi. Pentru mai multe detalii, consultaţi secţiunea site-ului oficial al proiectului dedicată competiţiei.

Mai puteţi citi:

Poteca tematică Via Maria Theresia, gata să fie luată la pas de maratonişti

Tibi Uşeriu, de la Tăşuleasa Social, pe podium la  unul dintre cele mai dificile maratoane din ţară, Transylvania 100k

Tineri din 13 ţări şi-au petrecut o săptămână şi jumătate de poveste în munţii din Bistriţa-Năsăud

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite