Eleva din Suceava care a primit o bursă de 30.000 de euro pentru a studia în Germania. Cum a reuşit performanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasmina Răceanu, eleva ce a primit o bursă de 30.000 de euro. FOTO Arhivă personală
Iasmina Răceanu, eleva ce a primit o bursă de 30.000 de euro. FOTO Arhivă personală

Iasmina Răceanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava, olimpică la limba română, dar pasionată de limba germană şi de ilustraţie, a obţinut o bursă importantă din partea statului german.

Statul german acordă în fiecare an câte două burse de studiu pentru absolvenţi ai şcolilor germane din România. În general, aceste burse sunt câştigate de elevi ai liceelor de limbă maternă germană din ţară. Anul acesta, însă, unul dintre cei doi câştigători a fost Iasmina Răceanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava.

Deşi a studiat intensiv germana încă din gimnaziu, Iasmina este un câştigător atipic al bursei oferite de statul german, fiindcă germana nu este limba ei maternă. Cum de a fost, totuşi, acceptată? Ei bine, Iasmina are certificatul internaţional de limbă germană – Deutschen Sprachdiplom – categoriile I şi II şi, în plus, este o elevă-model: participă la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale de limba română, a câştigat un concurs Google şi şi-a dovedit talentul deosebit la ilustraţie.

„Nu există în România facultate de ilustraţie“

Bursa, în valoare de 30.000 de euro, este oferită de fundaţia germană DAAD, ce sprijină financiar studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cercetători în activitatea lor academică. „Suma pe care o primesc studenţii este de 650 de euro pe lună. Am putut aplica pentru bursă datorită participării la examenul de limbă germană  Sprachdiplom. Există aşa-numitele şcoli DSD sau FIT în care se dau examenele acestea şi fiecare şcoală de acest tip din ţară îşi poate înscrie trei candidaţi pentru concursul de burse. După selecţia la nivel şcolar, toţi elevii înscrişi participă la un interviu la Bucureşti, unde îşi susţin, în faţa unei comisii, motivele pentru care doresc să studieze în Germania şi de ce anume au ales domeniul pe care
l-au ales. E foarte important să ai argumente solide pentru a avea mai multe şanse să obţii bursa. În cazul meu, argumentul cel mai bun a fost că nu există o facultate în România care să mă poată forma exact pe domeniul pe care mi-l doresc cel mai mult: ilustraţia“, ne-a explicat Iasmina Răceanu.

La interviul desfăşurat la Bucureşti, eleva din Suceava şi-a susţinut motivele pentru care îşi doreşte să studieze în Germania şi de ce vrea să urmeze facultatea pe partea de desen. Au fost 19 elevi din clasele a XII-a din ţară, dintre care 12 au fost selectaţi pentru etapa următoare, etapă ce a constat în evaluarea dosarelor de către două comisii din Germania. Dosarele cuprindeau CV-ul, scrisoarea de motivaţie, recomandările scrise din partea directorului şcolii şi a doi profesori a căror specialitate se potriveşte cu domeniul ales pentru studiu, precum şi foile matricole. După ce dosarul său a fost analizat, Iasmina a aflat că a fost acceptată, urmând să primească bursa de 30.000 de euro. Suma este nerambursabilă, iar Iasmina nu este condiţionată să studieze ceva anume.

Două hopuri de trecut

Ţinta tinerei este să ajungă să studieze la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Hamburg – HAW, la profilul de ilustraţie. Până să ajungă acolo, însă, Iasmina Răceanu mai are două hopuri de trecut: bacalaureatul şi admiterea la facultatea din Germania. Pe lângă limba română, adolescenta mai dă BAC-ul la istorie şi la geografie. Presiunea este destul de mare, deoarece  este important pentru bursa din Germania să aibă media cel puţin 9,50 la examenul de bacalaureat. Admiterea pentru facultatea de acolo este undeva la sfârşitul lui octombrie-începutul lui noiembrie, astfel că mai are de trecut de o etapă pentru a spune definitiv că bursa este a sa. Ca să fie sigură, Iasmina aplică, însă, şi planul B: se înscrie la Facultatea de Germanistică de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Aici, media de la bacalaureat contează în proporţie de 50%, celelalte 50 de procente reprezentându-le un examen de limbă.

Studiază germana intensiv din clasa a V-a

Iasmina este elevă a Colegiului „Petru Rareş“ din Suceava din clasa a V-a. În gimnaziu a urmat cursurile clasei cu predare intensivă a limbii germane, sub îndrumarea profesoarei Anca Zaharia. În clasele a IX-a şi a X-a, a fost elevă a clasei de matematică-informatică bilingv română-germană, unde a studiat limba germană cu profesoara Anca Zaharia şi cu Ella Shlosberg, profesoară din Germania, iar din clasa a XI-a, este elevă a clasei de ştiinţe sociale intensiv engleză, unde studiază limba germană cu profesorii Mihai Crudu şi Frank Steffen din Germania. Tânăra a obţinut certificatul internaţional de limbă germană Deutschen Sprachdi-
plom I (DSD I), iar în decembrie 2016 a susţinut şi examenul DSD II.

„Iasmina este un copil deosebit, sensibil, altruist, extrem de talentat în mai multe domenii umaniste: artă, limbi moderne, limba şi literatura română. Se implică trup şi suflet în activităţile artistice ale şcolii. După cum vedeţi, a crescut, practic, în această şcoală şi de aceea este unul dintre mulţii noştri copii cu care ne mândrim. Îi urăm mult succes pe calea pe care şi-a ales-o şi felicitări părinţilor ei“, a declarat profesoara Daniela Dungeanu, directoarea Colegiului Naţional „Petru Rareş“ din Suceava.

„Chestia cea mai grozavă“ care i s-a întâmplat

De mică, pe eleva suceveancă a atras-o desenul. Clasele I-IV le-a făcut la Colegiul de Artă din Suceava. Pasiunea pentru desen şi dorinţa de a fi cea mai bună au ajutat-o pe Iasmina ca, în anul 2012, să câştige Doodle 4 Google România, un concurs organizat pentru selectarea unui logo care să fie afişat pe motorul de căutare www.google.ro la data de 1 decembrie 2012. „În 2012 a fost o bucurie imensă să câştig competiţia lansată de cei de la Google. Doodle-ul trebuia să fie conceput special pentru data de 1 Decembrie, tema fiind, de altfel, «România mea este...», având în vedere că era şi prima organizare a concursului la noi în ţară. Sinceră să fiu, faptul că am fost eu câştigătoarea a fost ceva cu totul şi cu totul extraordinar, însă copleşitor, pentru că mi-a trezit un fel de responsabilitate pentru ceea ce fac şi ceea ce sunt la care nu mă gândisem chiar atât de serios până atunci. În orice caz, cred că e chestia cea mai grozavă care mi s-a întâmplat, pentru că de aici au pornit, pentru mine, toate celelalte. Am prins curaj“, povesteşte entuziasmată Iasmina.

De-a lungul timpului, eleva suceveancă a mai obţinut şi alte premii, cum ar fi două medalii, una de argint şi alta de aur, la concursul Toyota Dream Car Art Contest, în 2013 şi 2014, beneficiind astfel de oportunitatea să meargă cu toată familia sa în Japonia. De asemenea, Iasmina şi-a publicat o parte dintre ilustraţii în cărţi pentru copii, la Editura Art.

„Cel mai provocator a fost să ilustrez o carte intregral. E vorba de «Heidi, fetiţa munţilor», apărută la începutul acestui an tot la Editura Art.  Şi, nu în ultimul rând, au fost olimpiadele şi concursurile de română, la care am câştigat premii la naţionale şi internaţionale. De ţinut, ţin la toate, pentru că m-au stimulat puternic să muncesc, să-mi descopăr cu adevarat pasiunile şi să le respect“, a mai spus Iasmina. 

Alte ştiri pe această temă:

Buzoianul de Oxford. Mircea Bejan vrea să devină cercetător în domeniul fizicii

Minţi sclipitoare atrase de universităţile din afară. Un elev din Teleorman va studia inteligenţa artificială la Imperial College din Londra

Olimpicul admis la o cunoscută universitate britanică după ce a impresionat cu un proiect pentru transportul oamenilor pe planeta Marte

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite