Directorul celui mai mare spital din Suceava după protestul faţă de restricţii: „A depăşit graniţa bunului-simţ“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

În urma protestului de la Suceava faţă de restricţiile adoptate în pandemie, jandarmii au aplicat doar două amenzi de câte 3.000 de lei fiecare, deşi nici organizatorii şi nici cei mai mulţi dintre manifestanţi nu au respectat legislaţia anti-COVID. Managerul Spitalului Judeţean Suceava a spus că personalul medical se simte dezamăgit şi dezarmat.

Jandarmii suceveni au transmis un comunicat de presă în care au arătat că „nu s-au înregistrat incidente“ la protestul faţă de restricţiile adoptate în pandemie, care s-a desfăşurat duminică, 14 noiembrie, în centrul Sucevei. 

La manifestaţie au participat peste 1.000 de persoane. În timpul demonstraţie, un jurnalist a fost lovit în spate cu pumnul de un protestatar. Altor jurnalişti care transmiteau informaţii de la faţa locului li s-a cerut să-şi dea jos măştile de protecţie şi au fost agasaţi cu vuvuzele. 

Întrebată cum defineşte instituţia termenul „incident”, purtătoarea de cuvânt Magdalena Hatnean a spus: „Prin incident (relativ la domeniul ordine publică) se înţelege orice faptă prin care este pusă în pericol siguranţa fizică a persoanelor din zona de desfăşurare a unei adunări publice, este afectată proprietatea publică sau privată, precum şi desfăşurarea normală a activităţilor curente ale comunităţii”

Pe de altă parte, conform articolului 12 din Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, se permite, în condiţiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu modificările ulterioare, organizarea de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Autorizaţia pentru protest a fost eliberată de Primăria Suceava, iar organizatorii au fost informaţii cu privire la legislaţie. 

Protest organizat de un medic stomatolog 

Cu toate acestea, deşi a văzut că avea în faţă un public mai numeros decât prevedea legislaţia, în calitate de organizator al protestului, medicul stomatolog Mircea Puşcaşu i-a îndemnat pe manifestanţi să facă live-uri pe reţelele de socializare de la protest şi să-şi invite prietenii din Suceava. 

În cele din urmă, la protest au participat peste 1.000 de oameni. Majoritatea protestatarilor nu purtau măşti, iar jandarmii n-au verificat certificatele verzi. După lăsarea serii, protestatarii s-au prin în horă. 

Toate aceste neajunsuri au fost reclamate de doi cetăţeni prin apeluri la 112 şi la TEL VERDE.

Jandarmii au aplicat organizatorilor două amenzi, fiecare de 3.000 de lei. 

Nu sunt locuri la ATI nici după scăderea incidenţei de infectare 

Cu toate că incidenţa de infectare la nivelul judeţului Suceava a scăzut, judeţul afându-se în scenariul galben, presiunea pe spitale este în continuare foarte mare. Luni, 15 noiembrie, nu era nici un pat liber la Terapie Intensivă. Totodată, la nivelul judeţului Suceava, au decedat de COVID, în septembrie 144 de persoane, în octombrie 418 iar in prima jumatate a lui noiembrie 156 persoane.

În aceeasi perioada au fost vindecate 1.769 de persoane în septembrie, 6.829 în octombrie şi 2.812 în primele 15 zile din noiembrie.

Toate aceste persoane au beneficiat de îngrijire medicală prin efortul susţinut, uneori împins la extrem a personalului medico-sanitar din judeţ. 

Ţinând cont de realitatea din spitale, managerul celei mai mari untăţi spitaliceşti din judeţ, Alexandru Calancea, s-a declarat dezamăgit de modul în care au acţionat protestarii referindu-se la încălcarea regulilor anti-COVID şi a arătat că judeţul nu va scăpa de valul 5 al pandemiei. Tot el a spus că protestul a depăşit normele bunului simţ.

Şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a transmis un punct de vedere: „Respectaţi munca personalului medico-sanitar şi nu faceţi activitatea de asistenţă medicală imposibil de realizat prin acţiuni iresponsabile precum manifestarea de protest organizată duminică, 14 noiembrie a.c. în centrul civic al municipiului Suceava. La această manifestare s-au încălcat flagrant măsurile de protecţie prin numărul mult mai mare de participanţi decât cel recomandat de CNSU, nepurtarea măştii de protecţie şi nerespectarea distantarii sociale. Această afectiune Covid-19 este o boala transmisibilă, astfel încât priveşte intreaga societate. Mai inainte de orice alte drepturi, toţi cetatenii acestei tări, acestui judet, au dreptul la viaţă si la sănătate!”

Parlamentar AUR, discurs la protest 

Printre cei care au luat cuvântul la protestul faţă de restricţiile adoptate în pandemie s-au numărat reprezentanţi ai formaţiunii politice AUR, precum şi preşedinţi ai unor organizaţii neguvernamentale din Suceava şi alte judeţe ale ţării.

Protestatarii au cerut încetarea tuturor restricţiilor şi a stării de alertă. Implicit – eliminarea obligativităţii purtării măştii, revenirea la învăţământ faţă în faţă; Abrogarea legii carantinei, legea 55/2020, precum şi renunţarea la politicile sanitare bazate pe obligativităţi şi trecerea la cele bazate pe recomandări.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”

Medic psihiatru, despre şcoala online:„Nu a dus niciun beneficiu. Va crea nişte viitori tineri antisociali”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite