Cum s-au cheltuit 150.000 de euro la Suceava pentru un patinoar care nu poate fi folosit iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Tineretului şi Sportului a investit 150.000 de euro într-un patinoar ce este amplasat în spatele Sălii Sportului din municipiul Suceava, despre a cărui existenţă nu foarte multă ştie. Acest aşa zis patinoar este practic un ţarc ce arată jalnic şi care este folosit uneori pe timpul verii de către hocheiştii suceveni, folosind patine cu rotile. Iarna, când culmea ar trebui să fie utilizat, patinoarul este închis.

În anul 2010, sucevenii s-au trezit cu un patinoar de plastic taman în buricul târgului. Amplasat în spatele Sălii Sportului din municipiul Suceava, patinoarul, ce a costat statul 145.000 de euro, arată precum un ţarc care nu poate fi folosit iarna pentru patinat.

La sfârşitul lui 2009, Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat o licitaţie pentru construirea mai multor patinoare în întreaga ţară. Clubul Sportiv Municipal (CSM) Suceava a primit atunci un patinoar, de trei ari, ce a fost înconjurat de un gard format din plăci prefabricate din lemn, deşi ar fi avut nevoie de bani pentru alte activităţi. Cu această ocazie, clubul sucevean a primit de la bugetul de stat 145.000 de euro, o sumă considerată mult prea mare pentru o asemenea investiţie.

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) era condus la vremea respectivă de Sorina Plăcintă a organizat la finele anului 2009 licitaţii pentru a fi construite mai multe patinoare în diferite localităţii din ţară. Şase dintre acestea, fiecare constând undeva la 150.000 de euro, printre care şi cel de la Suceava, au fost construite de MBS Groups SRL, firmă ce îi aparţinea lui Gabriel Silagyi.  

Curtea de Conturi a României a făcut un control despre cum au fost repartizaţii banii pentru patinoarele din plastic. Astfel, printr-un Studiu pentru investiţii în activitatea sportivă din data de 18 septembrie 2009, redactat pe o pagină de consilierii personali ai ministrului, persoane fără drept de decizie şi atribuţii în acest domeniu.

Valoarea investiţiei (500.000-600.000 lei/patinoar, respectiv 140.000 euro) nu a fost stabilită în baza unui studiu efectiv al pieţei sau a unui studiu de fezabilitate, ci a reprezentat o valoare arbitrară ce nu a putut fi justificată de niciuna dintre persoanele cu răspundere din MTS şi din unităţile care au efectuat achiziţia.

Reprezentanţii Curţii de Conturi au constatat că s-au înregistrat o serie de nereguli atât în ceea ce priveşte organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie a patinoarelor, cât şi referitoare la achiziţionarea altor bunuri pentru dotarea patinoarelor.

Ca termen de referinţă, pentru Suceava, banii alocaţi pentru acest mini – patinoar din teflon, au reprezentat în anul 2010 o treime din întreaga sumă alocată activităţii sportive din municipiul reşedinţă de judeţ din bugetul local.

Patinoarul de la Sala Sporturilor este folosit de elevii antrenorului Constantin Curelaru doar la pregătirea de vară, când copii folosesc role în loc de patine pentru gheaţă.

„Profesorul Curelaru face pregătirea de vară pe patinoarul din incinta complexului sportiv Unirea, iar pe timp de iarnă meciurile şi antrenamentele sunt desfăşurate pe patinoarul Primăriei”, a declarat directorul Clubului Sportiv Municipal Suceava, Vasilică Băiţan.

Alte ştiri pe această temă:

După patinoar, urmează şcoala de tenis: Ion Ţiriac vrea să cumpere baza sportivă „Olimpia“ din Braşov

Cum a tăiat ilegal primarul de la Baia de Aramă o pădure ca să facă un patinoar şi o pârtie de schi

Patinoarul din mall-ul AFI Palace Ploieşti va fi închis. Petiţie a ploieştenilor împotriva deciziei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite