Sute de imobile din Ialomiţa, amplasate ilegal în zone inundabile
0
Peste 450 de locuinţe, şcoli, mânăstiri şi unităţi militare din Ialomiţa sunt amplasate ilegal în zone inundabile, de-a lungul albiei râului Ialomiţa. Cele mai multe dintre acestea se află pe raza localităţii Balaciu. Mai mult, oamenii au fost obligaţi să semneze pe propria răspundere de către Primărie o declaraţie potrivit căreia în caz de inundaţii îşi protejează singuri proprietăţile.
Statistică îngrijorătoare
Harta construcţiilor fără autorizaţii amenajate în zone inundabile arată că, la nivelul judeţului Ialomiţa, se regăsesc peste 450 de astfel de imobile.
Printre acestea se numără unităţi militare, ferme, şcoli, grădiniţe, cum este cazul celor din satul Copuzu, precum şi mânăstiri.
Vorbim şi despre Mânăstirea Balaciu, despre care documentele oficiale arată că este amplasată mult prea aproape de malurile râului Ialomiţa. Tot de-a lungul malurilor Ialomiţei, în zona localităţii Balaciu, sunt amplasate şi cele mai multe construcţii ilegale.
Abuzuri administrative
Localitatea ialomiţeană aşezată de-a lungul albiei râului Ialomiţa deţine aproximativ 200 din numărul total de imobile amplasate ilegal în zone inundabile.
La ultima revărsare a apelor râului, în anul 2007, un sfert din casele satului construite pe malurile Ialomiţei au fost inundate.
Deşi oamenii au fost despăgubiţi pentru a-şi putea repara imobilele afectate de ape, oamenii au fost puşi să semneze declaraţii pe proprie răspundere potrivit cărora îşi asumă integral răspunderea pentru protecţia locuinţelor, în cazul unor alte inundaţii. Măsura pare abuzivă, în condiţiile în care cetăţenilor nu le-au fost oferite alternative.
„Noi nu avem ce să le facem. Au zis că semnează, dar noi nu putem face nimic pentru ei, deoarece nu avem alte terenuri să le dăm”, a declarat Nicolae Mihu, primarul comunei Balaciu.
Mai mult, oamenii sunt speriaţi.Chiar dacă se anunţă o vară secetoasă, orice viitură îi poate lăsa fără case.
„Mi-aduc aminte că am semnat atunci o hârtie din asta. Da nu ne-a explicat nimeni faptul că semnăm să nu fim ajutaţi, din contră noi am înţeles că e vorba de mai mult ajutor de la Guvern” susţine bătrâna Ioana Rădulescu (70 de ani).
Tot imobile fără autorizaţie, ridicate în zone inundabile, sînt şi cîteva anexe ce aparţin Penitenciarului Slobozia, un canton al Direcţiei Silvice Ialomiţa, precum şi două clădiri ce aparţin Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Secţia Drumuri Naţionale Feteşti.