Sindicatele din educaţie contestă concursul pentru directorii de şcoli: „se încearcă politizarea unităţilor de învăţământ”
0Reprezentanţii celei mai mari formaţiuni sindicale din învăţământ, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, reclamă modul în care se organizează concursul directorilor de şcoli. În opinia acestora testare reprezintă o încercare de politizare a unităţilor de învăţământ.
Programat să se desfăşoare pe data de 12 octombrie, concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi ai şcolilor şi grădiniţelor a iscat numeroase discuţii contradictorii. Ultima reacţie pe această temă vine din partea reprezentanţilor celei mai mari formaţiuni sindicale din învăţământ, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Într-un comunicat de presă remis publicităţii, profesorul Simion Hancescu, preşedintele FSLÎ atrage atenţia cu privire la acest concurs, explicând faptul că ideea Ministerului Educaţiei de a ocupa prin această testare funcţiile de conducere din şcoli şi grădiniţe reprezintă, de fapt, o încercare de politizare a sistemului de educaţie.
„Este evident faptul că organizarea concursului în acest moment, în contextul legislativ actual, nu va conduce la depolitizarea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi, în condiţiile în care, 2 dintre membrii comisiei de concurs sunt reprezentanţi ai administraţiei publice locale, evident cu orientare politică, care foarte probabil vor veni cu nota în plic, şi un membru este reprezentantul Inspectoratului Şcolar, iar cei doi reprezentanţi ai cadrelor didactice din unitate sînt minoritari şi nu au un rol decizional şi nici determinant în desfăşurarea acestui concurs!„ este poziţia lui Simion Hancescu, preşedinte al FSLÎ.
128 de candidaţi în Ialomiţa
În Ialomiţa există 95 de posturi libere de directori şi directori adjuncţi pentru şcolile şi grădiniţele din judeţ. O situaţie statistică făcută publică de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa arată faptul că până în prezent s-au înscris pentru a susţine această testare un număr de 128 de candidaţi.
De asemenea, oficialii instituţiei au explicat public faptul că ideile cu privire la politizarea şcolilor sunt eronate.
„Nu am făcut niciodată politică în şcoală. Concursul acestea respectă toate metodologiile impuse de Ministerul Educaţiei” a declarat Luminiţa Barcari inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa.
Citiţi şi: