România lucrului prost făcut. Faleza abandonată la Dunăre care a fost convertită de localnici în groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe faleza unde ar fi trebuit să se plimbe oameni, pasc cai, sunt abandonate bărci defecte şi gunoaie
Pe faleza unde ar fi trebuit să se plimbe oameni, pasc cai, sunt abandonate bărci defecte şi gunoaie

Trei instituţii ale statului român s-au asociat în 2013 să amenajeze o faleză pentru promenadă pe malul Dunării, în comuna ialomiţeană Borduşani. Proiectul a fost lăsat baltă după ce s-au cheltuit peste 1,5 milioane de lei, iar localnicii umplu acum zona cu gunoaie

În 2013, Consiliul Judeţean Ialomiţa a aprobat asocierea instituţiei cu Primăria Borduşani şi Apele Române în vederea realizării unei faleze cu loc de promenadă, pentru a creşte potenţialul turistic al zonei. Într-o notă de fundamentare, cele trei instituţii au motivat oportunitatea acestui proiect explicând faptul că „proiectul se justifică prin necesitatea promovării şi dezvoltării turismului în zona în care este amplasat situl arheologic Popina Borduşani, obiectiv care face parte dintr-o arie de protecţie avifaunistică, împreună cu lacurile natura Bentu Mare, Bentu Mic şi Cotoi. (...) Potrivit proiectului, faleza va conţine covor de asfalt, lampadare, băncuţe semnalizare rutieră şi bariere trapezoidale“.

Protecţie antieroziune superficială

Potrivit documentelor oficiale, fiecare dintre cele trei instituţii şi-au asumat sarcini distincte. Comuna Borduşani a dat în folosinţă, cu titlu gratuit, Apelor Române şi Consiliului Judeţean Ialomiţa porţiunea de 1,5 kilometri din mal, pe care urma să fie amenajată faleza. La rândul lor, reprezentanţii Apelor Române de la Slobozia au efectuat lucrări de consolidare a malului, pentru a feri faleza de eroziunea apei. Oficialii instituţiei susţin că atât pe mal, cât şi sub apă au fost montate pietre de râu şi stabilopozi pentru a reduce efectele eroziunii. Aceste lucrări au costat 1,5 milioane de lei. „Rolul nostru a fost acela de a asigura zona împotriva eroziunii şi am realizat aceste lucrări“, confirmă Adrian Diaconescu, directorul  Apelor Române – filiala Ialomiţa.

faleza slobozia campanie

Văzută de pe mal, protecţia antieroziune se reduce însă la un şir de pietroaie răspândite fără noimă, pe o porţiune de 1,5 kilometri. Cea mai mare parte a lucrărilor de amenajare a falezei, care presupuneau turnarea covorului asfaltic, montarea lampadarelor, băncuţelor, a indicatoarelor rutiere şi barierelor trapezoidale, a revenit Consiliului Judeţean Ialomiţa. Administraţia judeţeană nu şi-a respectat însă promisiunea pe care şi-a asumat-o prin semnarea respectivelor documente oficiale. Consiliul Judeţean Ialomiţa a plătit 20.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, care nu a fost pus în practică niciodată. 

Groapa de gunoi a satului

În prezent, din faleza care ar fi trebuit să atragă turiştii în zona Borduşani au rămas doar pietrele împrăştiate pe mal de Apele Române. Fosta faleză a fost transformată de localnici în izlaz, unde oamenii îşi pasc nestingheriţi animalele din gospodării. La rândul lor, pescarii au abandonat pe mal ambarcaţiunile pe care nu le mai folosesc. De asemenea, sătenii din comună au deprins şi un alt obicei, acela de a arunca la voia întâmplării gunoaiele menajere, aproape de albia Dunării.

faleza slobozia campanie

„Cine să ne strângă gunoaiele? Le mai aruncăm din când, în când aici pentru că nu avem unde să le ducem” susţine Ilie Toader (65 de ani), un bătrân a cărui gospodărie se află în apropierea zonei unde ar fi trebuit amenajată faleza. În 2016, Garda de Mediu Ialomiţa a amendat Primăria Borduşani cu 15.000 de lei, din cauza neconformităţilor privind gestionarea deşeurilor.

„În urma controalelor tematice, în aprilie 2016, Primăria Borduşani a fost amendată pentru că nu a gestionat corect deşeurile. Anul acesta am descoperit aceleaşi probleme, însă deocamdată le-am trasat un plan de conformare. Urmează să revenim în zonă pentru a vedea care este situaţia” susţine Dan Popescu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Ialomiţa. În lupta cu gunoaiele, autorităţile locale ridică neputincioase din umeri, precizând faptul că amenajarea falezei ar putea rezolva această problemă.  

„Eu sunt primar nou, ales anul trecut. Când am venit eu, toate documentele cu privire la această faleză erau deja încheiate. Prea multe nu ştiu, însă oamenii din primărie mi-au explicat că ar fi fost o eroare în proiect. Păcat că nu s-a realizat. Era o oportunitate pentru comuna noastră să avem acel loc de promenadă. Avem şi o problemă cu gunoaiele. Încercăm să-i facem faţă, dar mai ţine şi de educaţie” precizează Marin Bobocel, actualul primar al comunei Borduşani.

faleza slobozia campanie

Proiectul „Faleza”, reînviat  cu promisiuni

Deşi în urmă cu patru ani Consiliul Judeţean Ialomiţa a abadonat lucrările de amenajare ale falezei de la Dunăre, din zona comunei Borduşani, instituţia intenţionează să revină asupra acestui obiectiv. În urmă cu o lună, în cadrul unei şedinţe extraordinare a instituţiei, consilierii judeţeni din Ialomiţa au adoptat un proiect care vizează construcţia falezei şi a locului de promenadă.

Potrivit noilor documente, construcţia obiectivului este estimată la valoarea de 2,6 milioane de lei, fondurile urmând să provină de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin intermediul Planului Naţional de Dezvoltare Locală. Interesant este faptul că deşi proiectul beneficiază deja de un studiu de fezabilitate, administraţia judeţeană intenţionează să realizeze un alt studiu, a cărui valoare a fost estimată la suma de 50.000 de lei.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite