Muzeul nerenovat de peste 40 de ani îşi schimbă înfăţişarea. Câţi bani europeni se investesc
0Nerenovat de mai bine de 40 de ani, Muzeul Judeţean Ialomiţa intră în modernizare. Acesta va fi reabilitat energetic cu fonduri nerambursabile Regio în valoare de peste 5,3 milioane de lei.
Contractul de finanţare a fost semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, alături de Consiliul Judeţean Ialomiţa. Bugetul investiţiei are o valoare totală de 5.349.675,70 lei, din care aproape 4,55 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, aproximativ 695.000 de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Naţional, iar 802.000 este contribuţia Consiliului Judeţean Ialomiţa, în calitate de beneficiar.
În toamna anului 2021, autorităţile judeţene au alocat o finanţare de 500.000 de lei pentru lucrări de peisagistică, lucrări decorative şi de împrejmuire a incintei muzeului din Slobozia. De asemenea, în cadrul acestui proiect se vor realiza trotuare, pavaje, alei, planta ţii şi mobilier de exterior. Totodată, conform proiectului, se doreşte reamenajarea zonei verzi cu stâlpi de iluminat, realizarea unui spaţiu expoziţional şi a unei hărţi interactive cu monumente istorice şi sit-uri arheologice din judeşul Ialomiţa.
Tot în cadrul acestei investiţii se are în vedere realizarea unui panou digital pentru informarea vizitatorilor, un spaţiu tip terasă pentru desfăşurarea activităţilor cu publicul. Curtea muzeului nu a beneficiat de o amenajare peisagistică, iar împrejmuirea realizată în urmă cu 40 de ani are un aspect inestetic, fiind deteriorat.
Prin aceste investiţii, conform managerului muzeului, Florin Vlad, se urmăreşte „creşterea interesului pentru patrimoniului natural şi cultural, dezvoltarea sectorului turistic prin îmbunătăţirea accesibilităţii turiştilor la obiectivele culturale şi istorice, dar şi minimzarea efectelor poluării mediului prin crearea/reabilitarea de spaţii verzi“.
Spaţiu expoziţional în aer liber
Spaţiul expoziţional în aer liber care va fi creat va oferi publicului accesul facil la colecţiile muzeului. Realizarea unei hărţi interactive, în relief, care să prezinte publicului monumente istorice şi sit-uri arheologice din judeţul Ialomiţa, dar şi un panou informatic, digital care să cuprindă informaţii despre taxele de vizitare şi activitătile instituţiei, precum şi confecţionarea unei terase pentru Noaptea muzeelor, proiecţii filme, vor îmbunătăţi activităţile cu publicul.
La momentul actual Muzeul Judeţean Ialomiţa nu dispune de un spaţiu special amenajat pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi. De asemenea, tot în curte urmează să fie construite chioşcuri din lemn, destinate expunerii unor produse de tip meşteşugăresc şi artizanal.
Splendidă colecţie de etnografie
Muzeul Judeţean Ialomiţa a fost înfiinţat în a doua jumătate a deceniului 7 al secolului al XX-lea, când prin Legea din 15 februarie 1968 privind organizarea administrativ-teritorială, judeţul Ialomiţa a fost reînfiinţat cu reşedinţa la Slobozia. La acea vreme sediul muzeului se afla la Călăraşi, într-un imobil monument istoric, unde funcţiona cu o secţie de istorie-arheologie.
În iarna anului 1971 (28 decembrie), conducerea politică a judeţului a hotărât deschiderea unei a doua secţii, la Slobozia, cu profil de etnografie. Tot acum este mutată la Slobozia administraţia muzeului. Secţia funcţiona într-un loc nou şi modern proiectat (corpul A al actualului muzeu).
În primii ani, în noua secţie au fost organizate diverse expoziţii de etnografie care ilustrau aspecte ale vieţii rurale din Câmpia Munteniei. Între anii 1971-1974, puţinii specialişti pe care îi avea muzeul (Alexandru Vlădăreanu, Crişan Muşeţeanu, Niculae Conovici, Răzvan Ciucă, Niţă Angelescu-director), au reuşit să contureze o splendidă colecţie de etnografie care numără peste 8.000 de obiecte. Acestea au constituit fondul organizării expoziţiei de bază a secţiei. Deschisă marelui public în anul 1974, expoziţia „Cultură populară din Ialomiţa“ prezenta într-o succesiune cronologică şi culturală viaţa rurală din Bărăgan sub toate aspectele.
În anul 1981, secţia de istorie-arheologie de la Călăraşi s-a constituit în Muzeul Judeţean Călăraşi, astăzi Muzeul Dunării de Jos, iar cea de la Slobozia a devenit Muzeul Judeţean Ialomiţa.