FOTO Proiecte megalomane, blocate în hârtii
0Primăria Municipiului Slobozia a reuşit accesarea a peste 64,9 milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene, pentru demararea a două proiecte edilitare de anvergură. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea Pieţei Revoluţiei, din centrul oraşului, şi construcţia unei platforme industriale destinate IMM-urilor. Deşi contractele de finanţare pentru ambele proiecte au fost semnate de un an, lucrările bat pasul pe loc.
Istoria unor proiecte
În anul 2008, administraţia locală din Slobozia a demarat un proiect de anvergură de modernizare a Pieţei Revoluţiei. Timp de doi ani, despre acest proiect nu s-a mai auzit nimic.
Abia în 2010, consilierii locali, prin hotărîrea 37735/19.10.2010, aprobau studiul de fezabilitate al respectivului proiect.
Potrivit documentului, „în Piaţa Revoluţiei se urmăreşte reabilitarea sistemului de circulaţie carosabilă pe bdul Chimiei, între două intersecţii importante -intersecţia cu bdul Unirii şi intersecţia cu bdul M. Basarab şi creşterea capacităţii şi fluenţei de trafic pe sectorul respectiv. Terenul pe care se dezvoltă proiectul de reabilitare aparţine domeniului public al municipiului Slobozia, iar după execuţia lucrării terenul va rămîne în domeniul public, împreună cu obiectivele şi amenajările realizate prin proiect. Investiţia complexă cuprinde desfaceri şi refaceri ale construcţiilor existente, construcţii noi şi operaţiuni complexe de viabilizare tehnico-edilitară. La aceasta se adaugă lucrări speciale de amenajare peisagistică, menite să asigure reconstrucţia ecologică a ansamblului urbanistic al Pieţei Revoluţiei“. Valoarea întregului proiect este de aproximativ un milion de euro, fonduri alocate din bugetul Uniunii Europene.
Acestei sume i se adaugă şi contribuţia bugetului local al Primăriei Slobozia, în valoare de peste 140 miliarde de lei vechi. În aceeaşi perioadă a fost realizat un alt proiect, acela al construcţiei unei platforme industriale destinate întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţ (IMM-uri). La valori similare celui privind reabilitarea centrului Slobozia, acest proiect ar fi trebuit să asigure baza de dezvoltare pentru un număr de peste 27 de societăţi mici şi mijlocii.
Banii au venit, lucrările stagnează
Anul trecut, în luna iulie, autorităţile locale au semnat cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Mutenia contractele de finanţare pentru cele două proiecte. În total este vorba despre suma de 64,9 milioane de lei. „Este un lucru extrem de important ceea ce se întâmplă la Slobozia.
„Felicitări autorităţilor locale pentru aceste proiecte“ declara la vremea respectivă Liviu Muşat, directorul executiv al ADR Sud-Muntenia. În ciuda semnării contractelor de finanţare, lucrările bat pasul pe loc.
Cel puţin în cazul proiectului de reabilitare a Pieţei Revoluţiei din Slobozia. În primul rând lucrările sunt blocate din cauza unui litigiu dintre municipalitate şi Uniunea Sindicatelor Ialomiţa, pentru o parcelă de pământ de 100 de metri.
Respectiva palmă de pământ este inclusă în planurile de modernizare, însă Sindicatele nu sunt deacord să o cedeze municipalităţii.
Totul a degenerat într-un proces, care încă se mai judecă. „Este într-adevăr bucata noastră de pământ. Mai mult nu vrem să spunem.
N-are ce căuta presa în bucătăria noastră“ s-au revoltat reprezentaţii Uniunii Sindicatelor Ialomiţa. Lucrările mai sunt întârziate şi din cauza contestaţiilor. În urma licitaţiilor realizate pentru a se stabili firma care va asigura consultanţa lucrărilor, câştigătorul a fost contestat.
„Vom mai întârzia puţin lucrările pentru că avem o cotenstaţie. Să fiţi convinşi că aceste proiecte se vor realiza“ a declarat Valentin Băcanu, viceprimarul municipiului Slobozia.
În cazul platformei pentru IMM-uri, lucrările au început deja. Se lucrează pentru dotarea cu utilităţi a zonei unde vor funcţiona firmele. Efortul este însă în van. Toate acestea, deoarece o mare parte dintre firmele beneficiare ale proiectului sunt falimentare.
„Din cele 27 de firme au rămas acum doar 20. Trei sînt microîntreprinderi aflate în lichidare, iar alte două sunt firme mari care şi-au încetat activitatea. Este vorba despre Magricom şi LT Logistics“a declarat Marian Costea, liderul Patronatelor IMM Ialomiţa. Asftel, vor dispărea şi un sfert din cele 750 de locuri de muncă destinate şomerilor ialomiţeni, beneficiarii indirecţi ai proiectului...