DSVSA Ialomiţa: Ce măsuri trebuie să respecte proprietarii de animale pentru prevenirea apariţiei focarelor de pestă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină face ravagii în România FOTO Shuttterstock
Pesta porcină face ravagii în România FOTO Shuttterstock

Având în vedere dinamica evoluţiei pestei porcine africane şi în contextul debutului sezonului rece, în care sacrificarea tradiţională a animalelor din gospodării cunoaşte o creştere semnificativă, DSVSA Ialomiţa avertizează toţi crescătorii de suine cu privire la necesitatea respectării mai multor măsuri.

Astfel, în cazul în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetenţă, febră, înroşirea pielii ce devine apoi cianotică, arcuirea spatelui, mers greoi, vomă sanguinolentă), după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne şi anume: splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodurilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavităţi etc, se va anunţa imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

De asemenea DSVSA Ialomiţa informează toţi crescătorii de suine că, în data de 8 noiembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 902, Ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nr. 538/04.11.2019, pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României. Astfel, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, este de 5 animale. "Subliniem faptul că fără sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, în special a crescătorilor de porci, apariţia unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât şi în cel gospodăresc", a anunţat DSVSA Ialomiţa.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite