Doi soţi, specialişti în pictura de pe pereţii bisericilor: „Când pictezi sfinţi trebuie să te concentrezi şi să pui suflet, nu poţi să ai mintea plecată în concediu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameris Ana şi Constantin Teofănescu sunt doi soţi din Bucureşti care s-au specializat în arta bizantină şi pictează biserici. S-au cunoscut pe un şantier, în timp ce erau ucenici la un alt pictor de biserici, şi au decis să fie împreună. Timpul petrecut în locurile sfinte i-a făcut pe cei doi soţi să vadă viaţa cu alţi ochi.

Constantin Teofănescu (35 de ani) a fost atras de arta bisericească de la vârsta de 18 ani. A fost pentru prima dată când a urcat pe o schelă şi a învăţat totul maniera în care viaţa sfinţilor trebuie să fie într-o manieră perfectă cu culoarea întinsă cu pensula pe pereţii bisericilor.

De la acel moment şi până în prezent au trecut 20 de ani, timp în care a pictat zeci de biserici din întreaga ţară.
„Atracţia pentru această meserie a venit pe parcurs. La început nu ştiam mare lucru, dar mi-a plăcut şi am zis să continui. Totuşi când pictezi biserici trebuie să te concentrezi şi să pui suflet, nu poţi să ai mintea plecată în concediu”, spune pictorul zâmbind.

De câţiva ani lucrează alături de soţia sa, Ameris Ana, pe care a cunoscut-o întâmplător pe un şantier. La fel ca povestea lui Constantin, Ana, aşa cum este alintată pe şantier, a început să picteze biserici de la vârsta de 17 ani.

Şi-a descoperit talentul artistic fugind de matematică, iar de atunci şi până în prezent au trecut vreo 10 ani.
„Nu-mi plăcea matematica, dar am iubit mereu pictura. Ca să fug de matematică, am ales arta. Am mers la Arte Plastice şi am ales pictura murală bisericească. Este foarte frumos” susţine Amaris Ana Teofănescu.

image

Constantin Teofănescu a descoperit pasiunea pentru pictura bisericească la 18 ani

O tehnică aparte

Pictura murală bisericească nu se face la întâmplare. Soţii Teofănescu susţin faptul că pentru a deveni un pictor cunoscut trebuie să petreci mult timp pe şantier ca ucenic, până când capeţi încredere pentru a mânui tehnica de lucru. Se lucrează intens, cu multă răbdare şi cu tot felul de materiale pentru ca personajul să respecte toate canoanele bisericeşti.

La toate acestea se adaugă studiul intens al vieţii sfinţilor, pentru ca aceştia să semene cu cei din scripturi şi învăţăturile bisericeşti. „Trebuie să gândeşti spaţiul, cromatica, să respecţi canoanele. Sfinţii ortodocşi sunt diferiţi de cei catolici. Ei nu sunt materiali, au o alură diafană. Tocmai de aceea cromatica este una specială”, susţine Constantin Teofănescu.  

image

Pictura bisericească presupune o tehnică de lucru specială

Dumnezeu le-a fost alături

Viaţa de familie a celor doi soţi a fost puternic influenţată de profesia pe care şi-au ales-o. Cei doi soţi susţin faptul că au învăţat să înţeleagă simbolurile vieţii bisericeşti şi învăţătura religioasă şi să se comporte ca o adevărată familie creştină.

Soţii Teofănescu sunt responsabili, încrezători şi au înţeles de ce este important să-ţi iubeşti aproapele.
„Pentru o femeie este foarte greu să faci profesia aceasta, sunt însă convinsă că Dumnezeu a fost alături de mine şi m-a protejat. Şi între noi acasă simt un fel de armonie, suntem mai buni şi îngăduitori unul cu celălalt“, susţine artista care dă viaţă sfinţilor pe pereţii bisericilor.
 

Citiţi şi:

O cruce din piatra de care se lipesc banii îi vrăjeşte pe credincioşi: „Ne scapă de toate greutăţile!

FOTO Incredibila poveste a pelerinajului la scoarţa de copac. De ce se bat credincioşii să se închine la chipul fals al lui Isus pictat pe un arbore

FOTO Pelerinaj în Bărăgan la scoarţa unui copac. Zeci de oameni spun că Mântuitorul a apărut lăcrimând pe trunchiul arborelui

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite