Cel mai dulce desert de Paşte se prepară în Bărăgan: o prăjitură care poartă numele „Grânarul patriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele din Bărăgan au inventat un desert special de sărbătoarea Paştelui. Este vorba despre prăjitura care poartă numele câmpiei cosiderată în trecut „Grânarul patriei“.


De ani buni, de fiecare Paşte, Ioana Gegiu (60 de ani), din Ţăndărei, pregăteşte pentru familia sa desertul special denumit Bărăgan.

Reţeta este destul de simplă şi a învăţat-o la bunica sa. „În maxim 40 de minute, prăjitura Bărăgan este gata.

Să ştiţi că este foarte simplu de făcut şi iese foarte gustoasă. Eu recomand deserturile pregătite în casă pentru că sunt mult mai sănătoase decât cele din comerţ“ ne spune gospodina.

Pentru a pregăti acest desert este nevoie de următoarele ingrediente: 300 de grame de făină, 150 grame de margarină specială pentru prăjituri, jumătate de kilogram de zahăr, o lămâie, o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar, patru ouă, 10 linguri de lapte şi tot atâtea de griş, două plicuri de zahăr vanilat, jumătate de kilogram de gem, o linguriţă rasă de scorţişoară, 150 de grame de nucă tăiată şi tot atâtea de rahat.

Modul de preparare constă în amestecarea iniţială a făinii  cu linguiţa de bicarbonat şi coaja rasă de la lămâie, după care se adaugă margarina. Se adaugă 150 de grame de zahăr, un gălbenuş de ou şi puţin lapte.

După ce se amestecă iar se pune la rece.  Se mai amestecă alte 10 linguri de lapte, cu 300 de grame de zahăr, trei gălbenuşuri, nucă tăiată, rahat scorţişoară şi gem.

„Se amestecă totul cu cele patru albuşuri de ou care ne-au rămas şi care trebuie să fie bătute spumă”, ne mai spune gospodina noastră. Totul se pune într-o tavă şi se ţine la cuptorul încins la 180 de grade.  După ce se scoate de la cuptor şi s-a răcit, prăjitura Bărăgan se pudrează cu zahăr pudră.

Atenţie la dulciuri

Deşi tentaţiile culinare de Paşte sunt mari, mai ales cele dulci, medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia atrag atenţia pacienţilor, în special cei care au probleme cu glicemia să evite consumul de alimente încărcate de glucide. Mai mult, specialiştii le recomandă oamenilor cu astfel de afecţiuni să urmeze întocmai tratamentul care le-a fost presc
 

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite