Biserica Poiana, restaurată cu 2,5 milioane de lei. Lăcaşul, vechi de peste 3 secole, va deveni atracţie turistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Poaina va fi restauratîă FOTO Muzeul Agriculturii dn Slobozia
Biserica Poaina va fi restauratîă FOTO Muzeul Agriculturii dn Slobozia

O biserică de lemn, construită din bârne de stejar, cioplite din bardă şi secure, veche de peste 300 de ani, va fi restaurată cu fonduri europene în valoare de 2,5 milioane de lei.

Monumentul istoric, aflat  la Slobozia, în parcul din jurul Muzeului Naţional al Agriculturii,  va deveni o atracţie turistică. Agenţia pentru Dezvoltarea Regională Sud Muntenia şi Consiliul Judeţean Ialomiţa au semnat contractul de finantare pentru conservarea şi protejarea patrimoniului cultural.

Prin această iniţiativă ce vizează efectuarea de lucrări privind restaurarea, conservarea Bisericii de Lemn „Sf. Nicolae” din municipiul Slobozia, amenajarea peisagistică, precum şi instalarea iluminatului arhitectural, administraţia judeţului Ialomiţa intenţionează să crească numărul de vizitatori cu peste 4.000 de persoane. Pentru atingerea acestui obiectiv, se vor realiza investiţii în valoare totală de 2.526.137, 57 lei, din care peste 1,7 milioane de lei reprezintă contribuţia din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), aproximativ 266.000 lei este alocarea din bugetul de stat, iar aproape 41.000 de lei constituie cofinanţarea beneficiarului. Perioada de implementare a proiectului este de 74 de luni.

Monument istoric


Biserica „Poiana” , după numele satului de unde provine, este un document original şi autentic de istorie şi arhitectură, înscris pe Lista monumentelor istorice. Atestată în 1737, aşa cum arată lespedea de mormânt din piatră şi documentul din pristolul altarului, biserica a fost construită din bârne de stejar, late până la 70 cm, cioplite din bardă şi secure. Acoperişul din şindrilă este unic pentru toată clădirea, cu excepţia turnului – clopotniţă (probabil, o adăugire ulterioară).

slobozia biserica

Iniţial în biserică au fost dale de piatră, care după strămutare au fost înlocuite cu duşumea de scândură de brad. Biserica este împodobită cu scoarţe vechi (covoare ţărăneşti datate 1926, 1932 etc.), ştergare şi feţe de masă primite prin donaţie. Patrimoniul bisericii cuprinde sfinte potire, discuri, copii, steluţe, tăvi, candele şi cădelniţe (aurite, argintate sau cositorite; sec. XVIII – XIX,), cărţi vechi de cult (sec. XVIII – începutul sec. XX), tetrapodul la care a slujit Sfântul Calinic de la Cernica, candelabrul dăruit de artistul plastic Ion Nicodim, în ultimele lui clipe de viaţă. În 1775, la biserică este menţionată documentar înfiinţarea unei şcoli cu doi preoţi şi un dascăl.

Abandonată şi salvată

La sfârşitul sec. al XIX-lea biserica a fost abandonată. În anul 1979, Răzvan Ciucă, director pe atunci la Muzeul Judeţean Ialomiţa, iniţiază, obţinând şi fonduri materiale, refacerea bisericii pe un alt amplasament: Poiana de Sus.

slobozia biserica

În anul 2000, acest impresionant document de arhitectură veche românească este strămutat la Slobozia, în parcul din jurul Muzeului Naţional al Agriculturii, prin iniţiativa lui Răzvan Ciucă şi cu sprijinul material al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Damaschin Coravu, şi al Consiliului Judeţean  Ialomiţa.

Până la acest moment, în regiunea Sud Muntenia au fost depuse 1.143 de proiecte (inclusiv aplicaţiile din cadrul SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile în valoare de peste 7,5  miliarde de lei. Dintre acestea 86 au fost înregistrate la nivelul judeţului Ialomiţa, prin care sunt solicitate fonduri de peste 800 de milioane de lei.

slobozia biserica
Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite