Şapte slobozeni au folosit societăţi fantomă pentru a obţine credite ilegale, în valoare de 20.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii ialomiţeni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au demarat investigaţiile întrun caz de înşelăciune, în urma căruia şapte persoane au fost reţinute pentru că au obţinut o serie de credite bancare, folosind documente false. Acestea riscă să stea după gratii până la 12 ani şi ar putea fi judecaţi în libertate, dacă înapoiază sumele însuşite ilegal.

Începând cu luna iulie a acestui an, poliţiştii ialomiţeni au documentat activitatea infracţională a unui grup de şapte persoane, cu vârste cuprinse între 23 şi 60 de ani, asupra cărora plana suspiciunea că ar fi obţinut mai multe credite, de la o bancă şi alte trei unităţi nebancare.

Aceştia s-au folosit de câteva societăţi comerciale fantomă, în numele cărora au eliberat adeverinţe de salariu, pe care, ulterior, le-au folosit pentru a obţine credite.

„Cercetările noastre, care s-au desfăşurat pe perioada a aproape patru luni, au scos la iveală faptul că, începând cu anul 2011, până în prezent au folosit documente false, constând în adeverinţe de venit eliberate în contul unor societăţi care atestau venituri ireale, pentru a obţine mai multe credite de la o unitate bancară şi alte trei nebancare, de pe teritoriul municipiului Slobozia. O parte dintre societăţile fantomă nici măcar nu aveau angajaţi“, a declarat Cristian Lefter, adjunctul inspectorului şef din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa.

Cei şapte inculpaţi au fost prinţi de poliţişti în urma unor percheziţii efectuate miercuri la domiciliile acestora. „Am efectuat cinci percheziţii la locuinţele infractorilor, aceştia fiind aduşi în arest şi audiaţi. De asemenea, a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunile de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, instigare la înşelăciune, fals în înscris de semnătură privată şi uz de fals. Faţă de toate cele şapte persoane s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, după care au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Însă, conform legii, dacă returnează prejudiciul, ar putea fi judecaţi în libertate“, spune Cristian Lefter.

Acesta spune că sesizarea a activitatea infracţională a membrilor grupării a fost sesizată târziu, băncile alegând să nu anunţe poliţia, atunci când au constatat că au fost înşelate. „Sesizarea a fost făcută din oficiu, la începutul lunii iulie a acestui an, de către cadrele din compartimentele noastre. De obicei, unităţile de genul celor înşelate încearcă să-şi recupereze creditele pe cale amiabilă, având şi o serie de asigurări de risc. Noi suntem foarte interesaţi de a recupera prejudiciul şi a-l înapoia părţilor vătămate“, a mai adăugat Cristian Lefter.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite